Mikro-lokaliteti utiču na prinos meda (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2021, 15:19

Mikro-lokaliteti utiču na prinos meda (AUDIO)

Do nedavno se za pčelarstvo mogao pronaći neki prosek, ako je bilje medilo, onda su košnice bile pune na teritoriji cele naše zemlje.

Poslednjih godina mikro-lokaliteti utiču na prinos meda, kako kaže predstavnik novosadskog društva pčelara "Jovan Živanović " Đorđe Mrkić, sada ima zadovoljnih i nezadovoljnih pčelara.

"Na nekoj lokaciji, ljudi imaju i solidne prinose i solidno stanje, u ovavim uslovima, zadovoljavajuće. Samo na par kilometara dalje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bude već katastrofalno stanje. Tako da je sada izbor lokacije velika lutrija jer nikada ne znate kako ćete gde proći" rekao je Mrkić.

Ove sezone, kiše u vreme cvetanja i visoke temperature tokom leta, prave probleme pčelarima, kako trvdi naš sagovormnik, pa je kritično sa polenom.

"Već imamo primedbi od meštana koji hrane svinje ili kokoške da imaju najezde pčela na prekrupu, koncentrat kojim ih hrane, a to je dokaz da je veliki nedostatak polena koji ne znamo kako da nadoknadimo" žali se sagovornik.

Kada je reč o cenama na tržištu meda, Đorđe Mrkić podseća da su poslednjih godinu dana povećane otkupne cene međutim, kako zaključuje, rastu i troškovi proizvodnje uz smanjenje prinosa po košnicama, tako da za sada nema veće cene za pčelare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.