„Malenovićev kavez” za dobrobit čovečanstva

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Malenovićev kavez” za dobrobit čovečanstva

Pčelar iz Jagodine Radoslav Malenović učestvovaće sa svojim kavezom za proizvodnju pčela matica na konkursu koji je raspisao „Gugl” – pet najkorisnijih inovacija biće nagrađeno sa po dva miliona dolara

Jagodina – Pčelar Radoslav Malenović (77) iz sela Majura kod Jagodine svojim „Malenovićevim kavezom" za proizvodnju pčela matica prijavio se na konkurs pod nazivom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Deset na stoti”, koji je, povodom decenije svog postojanja, organizovao najpoznatiji svetski internet-pretraživač „Gugl". Glasanje putem Interneta počeće 27. januara, i na taj način će biti izabrano 25 finalista, a stručni žiri će izabrati pet pobedničkih projekata, koji će biti nagrađeni sa po – dva miliona dolara!

– Reč je o konkursu čiji je cilj potraga za idejom koja će pomoći čovečanstvu, odnosno koja će uticati da svet postane bolji. Verujem da moja inovacija ima šanse da bude uvršćena među 25 najboljih – kaže nam Malenović.

On smatra da je njegov kavez, koji je usavršio prošle godine, budućnost pčelarstva, jer je prvi na svetu napravljen od prirodnog materijala, u njemu se izleže 150 matica i mnogo je sigurniji, jer se one u košnicu prebacuju zajedno sa saćem. U klasičnim kavezima, kakvi se sada koriste, izleže se svega 40 matica.

– Iz plastičnih kaveza matice se vade iglicama, što nosi rizik od povređivanja. Drugo, vade se samo od 10 do 12 sati nakon proizvodnje, i dešava se da uginu ukoliko je u tom trenutku temperatura samo nekoliko stepeni niža od one u košnici. U mom kavezu od drveta i pčelinjeg voska matice su produktivne pet godina, dakle, dvostruko duže. Raspored legla je ujednačen, a matice su otpornije na bolesti – navodi Malenović, koji smatra da je uzrok dramatičnog smanjenja broja pčelinjih društava, a radi se o globalnoj pojavi, upravno u pogrešnoj selekciji, odnosno da se zbog preteranih zahteva u selekciji dobijaju manje otporne pčele.

N. Miletić

[objavljeno: 25/10/2008]
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.