Lov na kamenovsku bakarnu lisicu

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lov na kamenovsku bakarnu lisicu

U Kamenovu kod Petrovca na Mlavi održana je dvadeset treća lovno-turistička manifestacija, koja je okupila više od tri stotine lovaca iz Srbije i regiona.
Kamenovo kod Petrovca na Mlavi poznato je kao selo pčelara, ali ima i dugu lovačku tradiciju. Već 23 godine ovde se organizuje Lov na bakarnu lisicu, republička manifestacija.
 
Ali zašto je kamenovska lisica baš bakarna? Petar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Karadžić, predsednik lovačke sekcije Kamenovo kaže da je manifestacija dobila ime po tome što su se u ovom kraju svojevremeno nalazili rudnici bakra, pa im je bilo zanimljivo i da lisicu nazovu "bakarnom".
Lovci raspoređeni u više grupa u okolini Kamenova lisice su pokušali da nadmudre sistemom hajke i čeke, ne bi li ih isterali iz jazbina.
Za liju važi priča da je lukava zverka, ali otkud joj baš ta karakterna osobina? Po mišljenju Zorana Lazića Laze, lovca iz Dubravice, lisicu odlikuju dobar njuh, dobar vid, odličan sluh i nadasve opreznost. 
Dok su se lovci nadmudrivali s lisicama, u Kamenovu se krčkao lovački gulaš, kako bi lovci po povratku s napornog terena povratili izgubljenu energiju.
S obzirom na brojno stanje i borbenu opremljenost lovaca, lisice su se izgleda pokazale kao bolji taktičari, iako su imale nekoliko gubitaka. A na pogrešnom mestu u pogrešno vreme zadesio se i jedan šakal.
Ipak učesnici kamenovskog Lova na bakarnu lisicu kažu da sam odstrel nije prioritet na ovakvim manifestacijama već, pre svega, druženje. U Kamenovo dolaze lovci iz Republike Srpske, Vojvodine i drugih krajeva Srbije, a njima u goste takođe odlaze Kamenovci.
Upravo tako je i završen 23. Lov na bakarnu lisicu - uz pesmu i druženje. Specijalni gost bila je legendarna TV novinarka Kosara Balabanović, koja je ovom prilikom proglašena počasnom meštankom Kamenova, jer je pre više od četiri decenije iz ovog sela započela emisiju "Znanje imanje".
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.