Kolo na štulama i miris jorgovana, Homolje kao pre 50 godina

Izvor: RTS, 01.Jun.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolo na štulama i miris jorgovana, Homolje kao pre 50 godina

U Kučevu su u toku pedeset drugi "Homoljski motivi". Kroz centar grada prodefilovali su gosti i domaćini odenuti u znamenje Kučeva i Homolja.
Zvuk bušina, sviranje u list, kolo na štulama i miris jorgovana više od pet decenija motivi su po kojima se prepoznaje Homolje. Sir i med ovde imaju poseban ukus.

"Zagreje se dobro mleko. Posle zagrevanja mleka dosta se stavi maja da bi se dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podsirila. Ako se podsiri dobro, dobija se kvalitet i on dođe kao žilaviji i onda se dobije dobar materijal", rekao je Vlada Novaković iz Ranovaca.
Vojislav Avramović navodi da je Kučevo čista priroda, gde raste bilje, nije industijksi deo i da je dosta brdovito.
"Najčešće radimo motive jorgovana zbog doline jorgovana, jer je to zaštitni znak Kučeva", rekla je Nikolić Slobodanka.
Zlato se na Peku ispira još od vremena Argonauta. Za znalce ovog zanata dovoljni su kramp, lopata, ispitak od crvene vrbe, lipe, pa i plastike, ali i odgovarajući duh.
"Simbol zlata je plemenitost. Čovek koji ne voli prirodu nije čist, neće imati uspeha. To je tajna koja je dokazana kroz istoriju", ističe Živorad Jakobović iz "Zlatnog runa".
Smotra izvornog narodnog stvaralaštva "Homoljski motivi" otkriva blaga Homolja, Zvižda i Peka od 1968. godine.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.