Kiša obrala bagrem, med će biti skuplji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša "obrala" bagrem, med će biti skuplji

Promenljivo vreme sa dosta kiše izuzetno je loše uticalo na prve udarne paše, ističu pčelari sa severa Bačke. Takva je situacija i u ostalim krajevima zemlje. Proveravali smo u najbrojnijem Društvu pčelara "Dunav"Apatin, kolika će biti šteta, a po kojoj ceni će se kretati kilogram meda u sezoni. Pčele su nektar prikupljale između dve kiše, a hladni talas je prekinuo cvetanje bagrema, te se ove godine očekuje izuzetno smanjen prinos meda sa ovih pčelinjih paša, ali i veća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << cena u prodaji.

Udarna bagremova paša je jedna od najlošijih u proteklih nekoliko godina ocenjuju pčelari ističući da će ovog meda po košnici biti oko pet kilograma. Uljana repica, koja je prethodila bagremu, dala je duplo veći prinos, ali daleko ispod očekivanja.

"Za nas je ova situacija katastrofalna, jer nam je bagrem glavna paša i od njega imamo najveći prihod. Cena meda u maloprodaji biće oko 1.000 dinara i to će se prodavati uglavnom zalihe od prošle godine, koje su male", rekao je Rade Stevanović, pčelar i predsednik "DP Dunav Apatin".

"Loše vremenske prilike uzrokovale su i jako loše medenje uljane repice, prve pčelinje paše, koju većina nas pčelara koristi za razvoj pčelinjih društava za glavnu pašu – bagrem. Ne možemo da se toliko požalimo, jer smo ipak uspeli vrcati 10 kilograma po pčelinjem društvu", saopštio je Đuro Kovačić, pčelar.

Pčelari su očajni jer sa takvom računicom nisu ni na pozitivnoj nuli. Suncokretova paša i medljika, uzdaju se pčelari, će popraviti katastrofalno stanje.

"Prva neka ozbiljnija paša je suncokret, koja je i završna paša. Možemo očekivati nešto livade ili šume, ali to je sve nešto što je minimalno i što služi za održavanje pčelinjih društava", dodao je kovačić.

Rade Stevanović, pčelar kaže:

"Prodavali smo paketne rojeve kada smo uvideli da nema bagrema. Na neki način pokušavamo kompenzovati štetu. Pčele su ušle u rojevi nagon, pa se pčelari bore za suzbiju taj rojevi nagon koliko – toliko i da pčele dobro pripreme za suncokretovu pašu."

U društvu pčelara "Dunav" Apatin ističu da je uz nedostatak nektara, veliki problem je korišćenje pesticida. Udruženje broji 190 pčelara koji raspolažu sa preko 10.000 košnica.

Poslovanje je otežano, pa će oni pčelari sa manje društava imati prilične gubitke, dok će pak oni sa preko 100 košnica izvući bar neku računicu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.