Kako prepoznati pravi med?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prepoznati "pravi" med?

Bio lažni, ili pravi med, potrošačko oko, skoro i ne razlikuje ta dva proizvoda. Kako da prepoznamo njegovu prirodnost, kada istraživanja saveza pčelarske organizacije srbije govore da na našem tržištu postoji skoro 30 odsto falsifikovanog meda.

Iako med većina nas rado koristi, jer je u isti mah i hrana i lek, u poslednje vreme postaje upitno da li smo kupili pravi ili falsifikovani. Na tržištu se, kako kažu proizvođači, trenutno može naći svašta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Jedan od osnovnih znakova prirodnosti tog tečnog zlata je njegov miris, ukus i gustina, pa jednostavnim okretanjem tegle ili umakanjem kašičice u med, stvara se predstava o kakvom medu je reč.

"Kada vadite med kašičicom ili uzmete čačkalicu ili uzmete neki tako tanak predmet pa umočite u med i izvučete ga onda ćete znači iz tegle, pojaviće se jedna tanka nit znači nit kao konac će se pojaviti, dosta dugo će tako stajati kod izosirupa brže to se prekida", rekao je Stojan Anđelković, pčelar i Član saveza pčelarske organizacije Vojvodine.

Razlike između prirodnog meda i falsifikovanog, za prosečnog kupca, su skoro nevidljive, navodi Anđelković, te se događa da potrošač pazari teglu punu izosirupa, umesto meda.

I pored toga što je najčešća potražnja meda u tečnom stanju, stručnjaci savetuju upotrebu kristalisanog meda, jer se, kako kažu, baš tada na najbolji način pokazuje njegova prirodnost.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.