Kako da sačuvate med u kućnim uslovima, a da se on ne kristališe?

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 14:00

Kako da sačuvate med u kućnim uslovima, a da se on ne kristališe?

Zbog nepravilnih uslova skladištenja, med se može zgusnuti i zbog toga će se promeniti njegov ukus i kvalitet.

Nije važan materijal od kojeg je napravljena posuda za skladištenje, već njegova nepropusnost. Poklopac bilo kog jela sa medom treba dobro zatvoriti. Navikli smo da čuvamo med u staklenim teglama, a po pravu se smatra najboljom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posudom. Međutim, postoji jedno upozorenje. Zbog providnosti stakla, med može da se zgusne kada je izložen sunčevoj svetlosti. Zbog toga teglu treba umotati, na primer, u peškir ili čuvati dalje od sunca.

Druga dobra opcija za skladištenje su drvene burad ili zemljani kontejneri. Pogodne su i plastične posude, pod uslovom da je materijal namenjen isključivo za skladištenje hrane. Obično se na takvim mestima prodaje med. I nema potrebe da ga sipate u plastične kontejnere, u kojima su, na primer, prethodno uskladišteni pribor za šivenje. Ovo je potpuno drugačija plastika koja sadrži nečistoće štetne za telo.

Iz istog razloga, metalne limenke nisu pogodne - posebno bakarni pribor. U procesu oksidacije, metali počinju da oslobađaju toksine, a ako to nije primetno spolja po kvalitetu, onda se na ukusu pojavljuje metalni ukus. Pored toga, ove supstance su opasne po zdravlje.

Med se takođe može čuvati u frižideru. Ali u njemu se brže zgušnjava i šećeri. Ali to nije strašno: ako je med malo zašećeren, to ne znači da se pogoršao - u toku je potpuno normalan proces kristalizacije. Najbolja temperatura za čuvanje meda nije niža od plus 5 i ne viša od 20 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kako da sačuvate med u kućnim uslovima, a da se on ne kristališe

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Maj.2023

Zbog nepravilnih uslova skladištenja, med se može zgusnuti i zbog toga će se promijeniti njegov ukus i kvalitet.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.