Izvor: B92, 05.Maj.2023, 14:00
Kako da sačuvate med u kućnim uslovima, a da se on ne kristališe?
Zbog nepravilnih uslova skladištenja, med se može zgusnuti i zbog toga će se promeniti njegov ukus i kvalitet.
Nije važan materijal od kojeg je napravljena posuda za skladištenje, već njegova nepropusnost. Poklopac bilo kog jela sa medom treba dobro zatvoriti. Navikli smo da čuvamo med u staklenim teglama, a po pravu se smatra najboljom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posudom. Međutim, postoji jedno upozorenje. Zbog providnosti stakla, med može da se zgusne kada je izložen sunčevoj svetlosti. Zbog toga teglu treba umotati, na primer, u peškir ili čuvati dalje od sunca.
Druga dobra opcija za skladištenje su drvene burad ili zemljani kontejneri. Pogodne su i plastične posude, pod uslovom da je materijal namenjen isključivo za skladištenje hrane. Obično se na takvim mestima prodaje med. I nema potrebe da ga sipate u plastične kontejnere, u kojima su, na primer, prethodno uskladišteni pribor za šivenje. Ovo je potpuno drugačija plastika koja sadrži nečistoće štetne za telo.
Iz istog razloga, metalne limenke nisu pogodne - posebno bakarni pribor. U procesu oksidacije, metali počinju da oslobađaju toksine, a ako to nije primetno spolja po kvalitetu, onda se na ukusu pojavljuje metalni ukus. Pored toga, ove supstance su opasne po zdravlje.
Med se takođe može čuvati u frižideru. Ali u njemu se brže zgušnjava i šećeri. Ali to nije strašno: ako je med malo zašećeren, to ne znači da se pogoršao - u toku je potpuno normalan proces kristalizacije. Najbolja temperatura za čuvanje meda nije niža od plus 5 i ne viša od 20 stepeni.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Kako da sačuvate med u kućnim uslovima, a da se on ne kristališe
Izvor: Nezavisne Novine, 05.Maj.2023
Zbog nepravilnih uslova skladištenja, med se može zgusnuti i zbog toga će se promijeniti njegov ukus i kvalitet.