Izvor: Blic, 05.Okt.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO SVE "NAPADA" BEOGRAĐANE TOKOM GODINE? Smrdibube, pčele, zmije, vrane, ali i - bubamare

Smrdibube su preplavile Beograd poslednjih dana, međutim ima i drugih najezda koje u toku godine muče stanovnike našeg glavnog grada. Od zmija, bubamara, pčela do - napada vrana.

Kako se jesen sve više približava, a temperature postaju sve niže, to je više smrdibuba na prozorima Beograđana. Razlog za njihove „napade“ na domove naših sugrađana je jednostavan – traže zaklon od mraza. Tako da je njihova najezda uobičajena za kraj septembra i početak oktobra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kako nisu opasne za ljude, nema razloga za strah,  i najveća neprijatnost može biti smrdljiva tečnost koju izbacuju kad su uplašene. Međutim pored njih postoje i druge vrste koje gotovo redovno osedaju Beograd.

Vrane

Od svih životinja na ovom spisku možda najopasnija, ili makar najagresivnija vrsta jesu vrane. Krajem proleća, u maju i junu ove ptice postaju jako agresivne, i neretko napadaju druge životinje oko sebe, a sa njima i ljude. To rade jer u tom periodu ptići obično uče da lete, te su starije ptice previše zaštitnički nastrojene. Zbog toga i najobičniji prolaznik njima može izgledati kao opasnost.

Zmije

U toku leta, od juna do septembra, zimje zbog porasta temperature postaju aktivnije, te ih je u ovom periodu mnogo lakše primetiti. Zbog porasta prosečne temperature usled klimatskih promena u poslednjih desetak godina u Beogradu ima sve više zmija, međutim njih se uglavnom ne treba plašiti. Uglavnom su plašljive i beže od ljudi, a uz to su i zaštićena vrsta.

Pčele

Kada je toplo vreme i cveće je u punom cvatu i pčela ima svuda. Slično zmijama, i one su aktivne gotovo celog leta, mada su najprimetnije početkom i krajem ove sezone. Pčela se ne treba plašiti, jer je njihov ubod uglavnom bezopasan, osim za one koji su na to alergični. Stoga nema razloga za njihovo ubijanje. Takođe, kao prirodni oprašivači, jako su bitni za održavanje ekosistema.

Bubamare

Iako ih većina ne razlikuje, bubamare koje su karakteristične za najezde u prethodnih par godina nisu naše „domaće“ crvene, već azijske žute bubamare. Dovežene zarad borbe protiv biljnih vaši u staklenicima, kao veoma prilagodljiva vrsta uzbrzo su se proširile i namnožile. Za čoveka su potpuno bezazlene, ali su za naše crvene bubamare opasne i polako ih potiskuju. Njihove najezde su karakteristične za poznu jesen, u novembru, i ne preporučuje se njihovo ubijanje jer zgnječene ostavljaju žućkastu tečnost koja veoma smrdi i teško se pere.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.