Intenzivirano uništavanje ambrozije

Izvor: Studio B, 13.Avg.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intenzivirano uništavanje ambrozije

Opština Čukarica pozvala je građane da unište ambroziju na svojim posedima, a da opštini prijave ukoliko ovu opasnu korovsku biljku primete na javnim površinama.

Na teritoriji Opštine Novi Beograd već nekoliko godina stalno se prati koncetracija polena ambrozije u vazduhu, a ove godine u rešavanje tog problema uključeni su i građani koji su se javili na javni poziv opštine i za taj posao dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dnevnice.

Rat ambroziji objavila je i Opština Palilula, na čijoj teritoriji je ambrozija uništena na 180 hektara.

Mira Tešović iz Krnjače ambroziju je prvi put u blizini svog dvorišta primetila pre 4 godine.

„Meni ne smeta, valjda sam se srodila sa njom, ali ima komšija kojima baš smeta. Pokušavali smo sami da kosimo, ali ona se jako brzo širi" kaže Mira Tešanović za Studio B.

Pre 4 godine i službenici opštine Palilula primetili su veće površine na kojima je bujala ambrozija. Tada su odlučili da učine sve, ne bi li se rešili ovog opasnog korova, koji se u Evropi pojavio u 19. Veku, a ozbiljnije se proširio od pedesetih godina prošlog veka.

Nenad Đurđević, portparol opštine kaže da je lokalna samouprava ove godine izdvojila miliona dinara za suzbijanje ambrozije koje sprovodi preduzeće Ekosan.

„Tokom jula meseca radilo se na 92 lokacije i ukupno je očišćeno 180 hektara. Uz povoljne vremenske uslove, do kraja septembra bismo mogli da iskorenimo ambroziju sa još oko 300 hektara" kaže Đurđević.

Diplomirani inženjer zaštite bilja iz preduzeća Ekosan, Jovan Ivačković kaže da je to preduzeće na Paliluli ambroziju do sada uništavalo uglavnom fizičkim metodama.

„Zbog mnogo padavina, uglavnom smo mogli samo da kosimo. Ukoliko vremenske prilike budu povoljnije, počećemo da upotrebljavamo i herbicide. Važno je da građani shvate da moraju sami da uništavaju ambroziju na svojim posedima, jer samo tako možemo sprečiti dalje širenje ovog agresivnog korova" kaže Ivačković.

Biljka ambrozije visine jednog metra može da proizvede između 7 i 8 milijardi zrna polena, a samo 8 zrna u kubnom metru vazduha dovoljno je za alergijsku reakciju kod ljudi. Ambrozija nije lokalni problem , jer vetar može odneti polen čak i do 100 kilometara od biljke koja ga je stvorila. Čak 75 odsto alergija kod ljudi izazvano je upravo ambrozijom. Stručnjaci procenjuju da će 15 godina intenzivnog fizičkog i hemijskog suzbijanja biti potrebno da bi se rasprostranjenost ovog korova značajnije smanjila. Beograđani koji u svom susedstvu primete ambroziju trebalo bi da se obrate lokalnoj opštinskoj upravi.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.