Insekticidi ubijaju pčele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insekticidi ubijaju pčele

Zbog neodgovornosti pojedinih ratara, koji koriste insekticide, a ne obaveštavaju na vreme pčelare o svojim aktivnostima dovodi do toga da pčela budu otrovane.

Postoje egzaktni podaci o ulozi pčela u poljoprivredi, i prema istraživanjima, jedna košnica samo kroz oprašivanje stvara vrednost od 1.200 evra godišnje.

Iako je značaj pčela velik, dešavalo se u praksi da su pojedini proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog nepoštovanja pravilne primene pesticida uništavali i čitava pčelinja društva.

Iz saveza pčelarskih organizacija Vojvodine apeluju na ratare da ih na vreme obaveste kada će raditi tretiranje svojih kultura kako bi mogli izmestiti košnice na vreme.

"Dešava se nekad da nas ratari obaveste da će tretirati na primer uljanu repicu jednim sredstvom a tretiraju ga drugim pa se dešava da pčele budu uništene. To ne bi smelo da se dešava. Mi ne možemo zabraniti nikome da koristi bilo koje insekticide kako bi zaštito svoju kulturu", kaže Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacije Vojvodine.

Teško je proceniti ovogodišnji prinos meda, kaže Anđelković, dodajući da još uvek može doći do zahlađenja kada krenu pčela na bagrem.

"Može se destiti da dođe do izmrzavanja bagrema zbog hladnog vremena i tada pčele ostaju bez pčelinje paše. Treba još sačekati da se vreme stabilizuje i tada ćemo znati kakv rod meda možemo da očekujemo", kaže Anđelković

Pčelari se nadaju na se neće ponoviti prošla godina kada je zbog obilnih padavina i zahlađenja u vreme punog cvetanja bagrema, prinos meda bio desetkovan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.