Glavobolja, krvna slika, nesanica: Med kao ULTIMATIVNO REŠENJE mnogih zdravstvenih problema, EVO KAKO ga iskoristiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 15:55

Glavobolja, krvna slika, nesanica: Med kao ULTIMATIVNO REŠENJE mnogih zdravstvenih problema, EVO KAKO ga iskoristiti

Doprinosi održavanju dijete, metabolizmu, zaslađivanju tokom treninga, ali i u mnogim drugim situacijama.

Med je gusta i slatka sirupasta materija koju proizvode medonosne pčele, i u koji nije potrebno dodavati nikakve druge supstance već se direktno iz prirode može konzumirati. Prema vrsti biljaka od kojih se dobija može se razvrstati u nekoliko različitih vrsta, ali svaka vrsta ima podjednake nutritivne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vrednosti, ali i primene u medicini.

Tegla, ali i više meda se danas može naći u skoro svakom domaćinstvu. Domaćice se neretko odlučuju baš za ovaj sastojak kada jelima žele da dodaju slatkoću na prirodan način. Iako jako rasprostranjen, i dalje se ne znaju svi načini na koji se karakteristike meda mogu u potpunosti iskoristiti.

Napominje se da med sadrži određene bakterije koje mogu biti opasne po decu, samim tim se ne savetuje preterana konzumacija meda kod dece. U ishrani odraslih postoje mnogobrojni saveti, a najvažniji su:

- Med je zdrava zamena za šećer u pićima i hrani; kad se doda mleku, mnogo mu poboljšava ukus, a ojačava i imunitet organizma.

- Preporučuje se i osobama kojima je potrebna dijeta; čaša tople vode u koju se dodaju med i limun zdrav je način da započnete dan; ovakav napitak smanjuje masti bez utroška energije; med daje energiju jer njegovi prirodni šećeri smanjuju zamor tokom vežbanja.

- Med ima antibakterijska svojstva i poboljšava funkciju digestivnog sistema.

- Nekoliko kapi soka od đumbira i supena kašika meda uspešno će ublažiti upalu grla.

- Preporučuje se da pre spavanja popijete šolju čaja od kamilice s kašikom meda jer će vas to smiriti i imaćete zdrav san.

- Za popravljanje krvne slike izgnječite zrelu bananu i pomešajte je s jednom kašikom meda; to konzumirajte dva puta tokom dana.

- U pola čaše tople vode dodajte jednu kašičicu meda i to popijte, odlično je za glavobolju i migrenu; ako potraju, za 20 minuta ponovite proces.

- Svakodnevno konzumiranje čistog meda umesto šećera oslobađa holesterol iz tela; to je odlična pomoć za starije osobe, posebno one koje pate od dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog krvnog pritiska.

- Ako imate proliv, promešajte dve kašike meda u hladnoj vodi, a ako je stolica tvrda u toploj i popijte.

- Protiv bolova u stomaku odmah nakon jutarnjeg buđenja popijte jednu kašiku meda, sok iz pola limuna i čašu što toplije vode.

Srbija Danas/stil.kurir

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.