Europski pčelari bilježe najgoru godinu po berbi meda dosad

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Okt.2019, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Europski pčelari bilježe najgoru godinu po berbi meda dosad

BERLIN - Ova je godina jako loša za mnoge europske pčelare, posebno u Francuskoj i Italiji, budući da je zbog nepredvidivog vremena berba meda daleko najgora do sada.

Godina 2019. "crna je godina" jer je berba meda gotovo prepolovljena u odnosu na 23.300 tona prikupljenih u 2018. godini, ističu u talijanskoj udruzi poljoprivrednika Coldiretti.

U Francuskoj očekuju da će ova godina biti najgora u povijesti s obzirom na procjenu berbe od manje od 9.000 tona, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << četvrtinu količine prikupljene u 1990-ima, prema Nacionalnoj uniji francuskog pčelarstva (UNAF).

Rumunjska je prošle godine bila najveći proizvođač meda u Europi s oko 30.000 tona meda. Ove će godine proizvodnja u toj zemlji pasti ispod godišnjeg prosjeka u proteklom razdoblju od 25 000 tona, izvijestili su iz udruge ROMAPIS.

U Španjolskoj, vodećoj u Europi po broju košnica, berba meda loša je od 2015. godine. U 2017. godini zabilježen je pad od 5,2 posto, a u 2018. „nisu ispunjena očekivanja", objavilo je ministarstvo poljoprivrede.

Od siječnja do početka rujna u Italiji je zabilježeno više od tisuću ekstremnih meteoroloških događaja, uključujući tuču, oluje i toplotne udare. Njihov je broj porastao više od 50 posto u odnosu na 2018. godinu, navode u Coldirettiju.

U Francuskoj je na proljeće bilo udara mraza, nakon čega je krajem lipnja uslijedio topotni val. U nekim područjima na jugu zemlje vosak u košnicama rastopio se zbog visokih temperatura, zarobivši pčele, priopćio je UNAF.

U Rumunjskoj je "nedostatak oborina prošle jeseni i zime teško pogodio nasade uljane repice", što je rezultiralo "vrlo malom proizvodnjom meda", rekao je pčelar Marian Patrascu.

Mraz, suša i obilne kiše rezultirale su slabijom cvatnjom ili cvjetovima bez nektara, tvrde talijanski, francuski i rumunjski pčelari, zbog čega su mnogi morali hraniti pčele kako ne bi uginule.

Očekuje se da će se zbog pada proizvodnje u Italiji u ovoj godini prihodi pčelara smanjiti za 73 milijuna eura, ne uključujući troškove prehrane pčela.

Najteže pogođeni pčelari teško će pokriti svoje troškove, a posebno će stradati oni mladi i zaduženi.

Svi polažu nade u bolje vremenske prilike u sljedećoj godini, ali predsjednik UNAF-a Gilles Lanio strahuje od posljedica loše 2019.

Da bi spasile kolonije, "pčele su ubile sve trutove kako bi smanjile broj jedinki koje moraju hraniti". Manjak trutova mogao bi dovesti do "nedostatka oplođenih matica" sljedećeg proljeća, što znači manje novih kolonija i manje pčela.

Dodatni je problem naglo povećanje smrtnosti pčela u proteklim godinama zbog 'epidemije' parazitske grinje varroe, nekontroliranog širenja azijskog stršljena u Europi i "intenzivnog korištenja pesticida u poljoprivredi", navodi se u izvješću French Cyclops.

Pčelari dižu uzbunu i zbog masovnog uvoza kineskog meda za koji tvrde da je "patvoren", primjerice dodavanjem šećernog sirupa. Prema važećim europskim zakonima, proizvođači nisu obavezni specificirati podrijetlo meda.

Na etiketama se može navesti da je posrijedi "mješavina meda podrijetlom iz Europske zajednice i izvan nje", čak i ako proizvod sadrži 99 posto kineskog meda i samo jedan posto meda iz Europe.

U Španjolskoj su pčelari u nekoliko navrata prosvjedovali protiv jeftinog kineskog meda i vlasti planiraju uvesti nove zahtjeve za označavanje, uključujući navođenje točnih podataka o udjelu meda iz pojedinih zemalja porijekla.

U Francuskoj bi početkom iduće godine na snagu trebala stupiti uredba koja propisuje da na staklenci mora biti istaknuta lista svih zemalja porijekla meda s udjelom većim od 20 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.