Eksponati zbog kojih se kija i plače

Izvor: Politika, 25.Jun.2011, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksponati zbog kojih se kija i plače

U galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu u pripremi izložba „Alergene biljke”

Posetioci ne moraju da brinu! Neće kijati, plakati, češkati se. Izloženi eksponati potpuno su bezbedni, pogotovo za osobe alergične na polen. Do poslednjeg dana sakupljani su za herbarijumske ramove, širom Srbije, kako bi što vernije dočarali ono što su autori želeli da predoče izložbom „Alergene biljke”.

– Cilj nam je da na naučno-popularan način >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << edukujemo posetioce o biljkama koje izazivaju tegobe kod velikog broja ljudi. Alergija na polen je tema kojoj savremeni svet posvećuje puno pažnje. Mi smo pristupili multidisciplinarno, iz ugla botanike, medicine, meteorologije – objašnjava kustos Marko Nestorović, jedan od koautora izložbe koja će biti otvorena 29. juna u galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu.

U ponudi su 23 postera i 25 herbarijumskih ramova, tačnije ponuđene su informacije o čak 80 vrsta biljaka sa područja Srbije koje izazivaju alergiju.

Eksponati su podeljen u tri celine: drveće, trave i korov. Moći će da se sazna, na primer, da je na severu Evrope najveći neprijatelj drveće, tačnije seme i cvet breze, a u srednjoj Evropi to su trave.

Posetioci će biti informisani o alergijskim svojstvima polena mnogih biljaka: drveća (breza, leska, crni i beli bor, jela, javor, tuja, omorika, cer, hrast), trava (popino prase, lisičji rep, pšenica, ovas, ječam, kukuruz, raž, trska), kao i korova i zeljastih biljaka (štir, pepeljuga, kopriva, pelen, iva...).Predviđena su i stručna predavanja, ali će se sačekati kraj leta kada prođe sezona godišnjih odmora.

Osim kustosa Prirodnjačkog muzeja, u pripremanju izložbe učestvovali su i stručnjaci Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Departmana za biologiju i ekologiju u Novom Sadu, Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, KBC Bežanijska kosa, Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu, Muzeja Srpskog lekarskog društva, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Izložba će biti otvorena do kraja oktobra, kada se i završava drugi kritični period alergija izazvanih biljem i polenom.

A. Cvetićanin

-----------------------------------------------------------

Šta su polenske alergije

Polenske alergije predstavljaju sezonske bolesti. Medicina još uvek nije dala precizan odgovor zašto poleni utiču na neke ljude, a na druge ne.Smatra se da presudnu ulogu imaju geni, i da stres pojačava napad.

Simptomipolenskekijavicesuvrlokarakteristični: jak svrab u nosu i očima, nepcu, ždrelu i grlu; zapušen nos; povremeno povišena temperatura i fotofobija; crvene i suzne oči; otok očnih kapaka.... Bolesnik dobija neprekidne nastupe kijanja, depresivan je i razdražljiv, oseća glavobolju i nesposoban je za rad. Simptomi kožnih reakcija su osip, ekcem, koprivnjača, dermatitis, itd.

-----------------------------------------------------------

Opasna biljna ćelija

Polen je fini cvetni prah koji se sastoji od nekoliko hiljada polenovih zrna skrivenosemenica i golosemenica. Zrno predstavlja specijalizovanu biljnu ćeliju za prenos muških gameta i bez njegovog raznošenja biljke ne bi imale plod. U toku vegetacionog perioda (februar–novembar) u vazduhu se nalazi mnogo polena raznih biljaka. Na broj i sastav polenovih zrna u vazduhu utiču: klima, sastav biljnog pokrivača, meteorološke prilike,hemijski faktori. Koncentracija polena u vazduhu najviša je kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.

objavljeno: 26.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.