Dokazano: Manuka med nije najzdraviji na svetu

Izvor: B92, 05.Sep.2018, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazano: Manuka med nije najzdraviji na svetu

Naučnici su pronašli da med sa podneblja Irske sadrže jednako značajne supstance kao manuka med, koji je donedavno smatran najzdravijim na svetu.

Zdravstvene prednosti irskog meda od vresa upoređene su sa onima iz manuka meda, tvrdi nova studija.

Manuka med, čija cena je dosta visoka, poslednjih godina se nalazio na spisku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najpopularnijih namirnica među ljubiteljima zdrave hrane: bogat je antioksidantima, deluje antibakterijski i antidijabetički i ima snažno protivupalno dejstvo.

Međutim, nova istraživanja sugerišu da irski med, koji je mnogo povoljniji na tržištu, može da omogući gotovo iste zdravstvene koristi.

U studiji, u saradnji Univerziteta Dablin Siti i Triniti koledž, istraživači su pronašli da irski med sadrži mnoge moćne antioksidante (koji se nazivaju fenolna jedinjenja) baš kao manuka.

Antioksidanti su značajni za naše zdravlje jer mogu preventivno da deluju na oštećenja u ćelijama, a pronađeno je da su efektivni u borbi sa infekcijama i podstiču ozdravljenje.

Naučnici su takođe pronašli da tamniji med ima viši sadržaj antioksidanata u odnosu na svetliji.

"Saznanje da irski med ima visok nivo fenola, i da se sadržaj irskoj meda od vresa može porediti sa manuka medom veoma je uzbudljivo za nas", kaže dr Blanaid Vajt sa dablinskog Siti univerziteta.

"Naša istraživanja pokazuju da je irski med proizvod vrhunskog kvaliteta i da treba da ga veoma cenimo", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.