Dani pčelarstva Šumadije u Pešačkoj zoni

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Sep.2014, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani pčelarstva Šumadije u Pešačkoj zoni

U okviru 11. Šumadijskog sajma poljoprivrede, danas je u Pešačkoj zoni otvorena 32. tradicionalna pčelarska izložba «Dani pčelarstva Šumadije 2014» koja je okupila dvadesetak izlagača. Dvodnevnu izložbu meda, pčelinjih proizvoda, pribora i opreme tradicionalno organizuje Savez pčelarskih organizacije Srbije pod pokroviteljstvom grada Kragujevca. U ime grada, «Dane pčelarstva Šumadije 2014» otvorio je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za privredu i privatno preduzetništvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
- Ova manifestacija je od velikog značaja za grad iz razloga što udruženje koje je organizator manifestacije broji više od 250 članova koji značajno učestvuju u izvozu meda. Grad je ove godine dodelio 15 grantova u vrednosti od po 200 000 kao vid podrške samozapošljavanju, a među odobrenim grantovima je i jedan preduzetnik koji se bavi pčelarstvom - istakao je Aleksić.

Inače, Društvo pčelara Kragujevac je jedno od najstarijih pčelarskih društava, koje je po broju članova treće u Srbiji, dok po broju košnica i proizvođača opreme zauzima centralno mesto. Osim tradicionalne izložbe čiji je grad pokrovitelj, kroz agrarni budžet svake godine izdvajaju se sredstva u visini od oko milion dinara za kupovinu 500 selekcionisanih matica čime se čuva kvalitet pčelinjih zajednica.

Nestašica meda na tržištu posledica je godine koja za pčelare nije bila povoljna. Ni približno, prošlogodišnjem izvozu meda iz Srbije od 3 miliona 371 hiljada kilograma.

Od 36 godina koliko se ja bavim pčelarstvom, ova godina je najgora. Postoje kolege koji se i duže bave ovim poslom, preko 50 godina, i oni ne pamte ovakvu godinu. Nije medila ni uljana repica, ni bagrem, ni livada, ni lipa, samo je malo suncokret dao nekih 5-6 kilograma po košnici, ali su troškovi ogromni, pa je to dovoljno malte-ne samo da pokrije troškove. Ali jedna dobra godina pokriva dve loše, pa se nadamo da će iduća biti bolja - kaže Milutin Petrović, predsednik Društva pčelara Kragujevac.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.