DRAGANA PETROVIĆ JEDINA ŽENA PČELAR U ČAČKU

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAGANA PETROVIĆ JEDINA ŽENA PČELAR U ČAČKU

Dragana Petrović prošle godine dobila košnicu sa pčelama, uspešno razradila posao i sada proizvodi matice za čitav čačanski kraj i šire

ČAČAK - Ona je jedina žena pčelar u svom kraju.

Dragana Petrović iz Čačka je za veoma kratko vreme postala i jedina žena koja proizvodi matice. Dragana je u tajne pčelarenja i proizvodnje meda ušla pre godinu dana, kada je na Sajmu meda u Čačku, u nagradnoj igri, od Udruženja pčelara Matica dobila jednu košnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa pčelinjim društvom.

- I ranije sam imala želju da se bavim pčelarstvom, ali se to nekako uvek odlagalo. Kad sam na prošlogodišnjem Sajmu meda videla da čačanski pčelari poklanjaju košnice onima koji žele da uđu u ovaj posao, ubacila sam ceduljicu sa svojim imenom i potajno se nadala da ću biti srećni dobitnik. Želja mi se ostvarila i više nego što sam očekivala, jer sam, pored košnice sa pčelama, dobila i uputstva i savete koji su neophodni početnicima.

Od pčelara Miluna Mandića dobila sam neophodna uputstva i o tome kako se proizvode matice - priča zadovoljno Dragana, koja snabdeva maticama veliki broj pčelara u ovom delu Srbije.

Ona objašnjava da je matica jedinka koja polaže jaja i majka je, ili rodonačelnica, budućih matica. Dragana ističe da je u ovoj sezoni prodala oko 300 matica, što govori da je, zahvaljujući angažovanju Udruženja pčelara koji podstiču i motivišu mlade da se bave tim poslom, pčelarstvo ponovo u usponu.

(O. D.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.