Bugarin postao đak prvak u 78. godini

Izvor: Blic, 16.Sep.2011, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin postao đak prvak u 78. godini

Jedan 78-godišnji Bugarin postao je ove jeseni najstariji đak-prvak u Bugarskoj.

Apostol Stojanov iz gabrovačkog sela Gornji Popovci je u seosku osnovnu školu ušao obučen u belu košulju i sa buketom cveća za učiteljicu, a kao sve đake prvake dočekali su ga sa zalogajem hleba utopljenog u med, da bi mu učenje bilo slatko.

U učionici, gde je seo u zadnju klupu, dobio je bukvar i čitanku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o čemu je mastao decenijama unazad, preneli su bugarski mediji. Apostol je ostao nepismen zbog siromaštva porodice u kojoj je živeo, a zbog toga što je bio neobrazovan celog života nije mogao da nađe dobar posao, već se bavio poljoprivredom.

Kada je trebalo da se potpiše, koristio je palac.

Pre nekoliko godina uspeo je da nauči da se potpisuje, ali ga je i dalje opsedala misao da će sa ovog sveta otići nepismen, zbog čega je pre nekoliko meseci otišao u osnovnu školu "Rajčo Karolev" da upita da li u školi ima mesta za takve kao što je on.

Apostol neće morati svakodnevno u školu, već će koristiti samostalnu formu pripreme i odlaziće na konsultacije i polaganje ispita. "Na proleće ću moći da čitam novine, a u trgovini neće više da kradu", izjavio je đak-prvak, priznajući da se najviše paši matematike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.