Bubnjar među pčelarima

Izvor: Glas javnosti, Beta, 18.Dec.2009, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubnjar među pčelarima

Milan Milinković (44) iz Banje Koviljače, koji se uporedo bavi stolarskim zanimanjem i sviranjem, polako osvaja proizvodnju meda, sa željom da mu to jednog dana postane osnovni posao. Medom je počeo da se bavi sasvim slučajno, kada je pre 13 godina u njegovu porodičnu stolarsku radionicu došao jedan pčelar, tražeći da mu napravi košnicu. Iako to nikada pre nije radio, pošto je u radionici koju je držao s ocem izrađivao samo sitni nameštaj, uspeo je da napravi košnicu, ali se usput >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i zainteresovao za pčelarstvo...

- Kada sam napravio svoju prvu košnicu, prosto sam se zaljubio u pčele i rad s njima, i od tada me ovaj posao sve više okupira - priča Milan, koga mnogi u Loznici znaju po nadimku Pidži.

Bilo je to 1996. godine. Napravio je tri košnice, a sav med proizveden te godine podelio je familiji i prijateljima. Već sledeće godine imao je šest košnica, potom 16... A danas brine o 40 košnica krcatih pčelama.

- Još sam ja početnik u ovom poslu i svakodnevno učim. Drago mi je kada dođu mušterije iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske zadovoljne medom koji su od mene nabavile i to mi je motiv da radim i da se dalje usavršavam - kaže Milan.

U međuvremenu, redovno se konsultuje sa farmaceutima i starijim pčelarima, nabavlja opremu i stručne časopise o tehnologiji spravljanja proizvoda od meda. I, sve više ljudi dolazi da kupuje, zadovoljni kvalitetom usluga Milana i njegove supruge Vesne, koja mu pomaže u spravljanju pčelinjih proizvoda.

Pored bagremovog i livadskog meda, Milinkovići proizvode i propolis kreme i kapi, kao i rakiju medovaču i kupinovo vino zaslađeno medom. U poslednje vreme, zbog epidemije gripa, sve se više mušterija interesuje za propolis kapi, koje pomažu jačanju imuniteta.

Milan se ipak i dalje bavi stolarskim zanatom, radi u jednoj privatnoj firmi u Loznici, kako bi popunio kućni budžet. Mnogi ga u lozničkom kraju, međutim, više znaju kao muzičara, jer sa svojim orkestrom „Baltazar“ više od deset godina svira po restoranima i porodičnim slavljima.

Udaranje u bubnjeve počeo je još 1981. godine, a 1994. godine je nekoliko meseci svirao u klubovima srpskih iseljenika u Austriji.

- Osamdesetih, pa i devedesetih godina bilo je posla za muzičare, ali je sada situacija znatno teža, jer narod nema para ni za najosnovnije potrebe, a kamoli za kafanu - kaže Milan.

Zato misli da mu je potencijalno unosniji posao sa medom, koji mu u dogledno vreme može obezbediti pristojnu egzistenciju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.