Bez ova TRI JELA ne može da prođe Badnje veče - Tradicionalni recepti koje morate SUTRA da isprobate, cela PORODICA će se oduševiti

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 21:38

Bez ova TRI JELA ne može da prođe Badnje veče - Tradicionalni recepti koje morate SUTRA da isprobate, cela PORODICA će se oduševiti

Na Badnje veče priprema se neparan broj posnih jela. Obavezni su hleb, so, riba pržena na ulju, salata od kiselog kupusa, rezanci sa orasima, turšija, med, crno vino i prebranac.

Upkos promenama i prilagođavanju tokom vremena, ostala su neka obeležja Božića i Badnje večeri koja mu prethodi i danas se ponavaljaju..Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela.

Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja. Banje veče se završavalo večerom, pesmom i veseljem.

Posni prebranac

Potrebno je:

Priprema:

Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.Na zagrejanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isečen na tanka rebarca. Umešati biljni začin i alevu papriku.U nauljenu đuveč tepsiju reðati red pasulja, red luka i bibera. I tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Proptresti sud i tako ujednačiti masu.U zagrejanoj pećnici peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kiselog ili svežeg kupusa.

Oslić sa povrćem

Potrebno:

800g oslića

400g belog krompira

400g paradajza očišćenog od ljuske

1 čen belog luka

maslinovo ulje

dakle, biber, peršunov list, šećer

malo kukuruznog brašna

Priprema:

Ribu iseći na komade, uvaljati u kukuruzno brašno i ispeći na maslinovom ulju. U ulje preostalo od prženja ribe staviti sitno seckani beli luk da se proprži.

Potom dodati beli krompir isečen na kriške i sve zajedno pržiti dok krompir ne omekša. Paradajz staviti nakratko u kipuću vodu a zatim odmah u hladnu pa oljuštiti kožicu i paradajz iseći na kockice pa dodati u omekšali krompir.

Krčkati na laganoj vatri dok se ne ukuva tečnost koju ispusti paradajz. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo sečkog peršunovog lista i kašičicu šećera. Skuvano povrće preručiti u vatrostalnu posudu pa preko poređati isprženu ribu i zapeći 15-tak minuta u rerni.

Pita sa višnjama

Od pola kilograma kora ispadne nekih 6 rolata. Znači po tri kore za jedan rolat. U jednu posudu umutimo kiselu vodu i ulje. Prvu koru namažemo tom smesom pa stavimo dve kašike šećera preko cele kore. Tako radimo i sa drugom i trećom korom. Na treću koru na početku kore stavimo višnje, 2 kašike šećera i 3 kašike griza. Uvijemo u rolat. Tako radimo i sa ostalim korama. Odozgo poprskamo mešavinom kisele vode i ulja i malo šećera kako bi korica bila hrskava. Rolate poređati u pleh i peći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.