Ambrozija počinje da cveta: Kako da smanjite simptome alergijske reakcije

Izvor: Svet, 28.Avg.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambrozija počinje da cveta: Kako da smanjite simptome alergijske reakcije

August je mesec kada ambrozija počinje da cveta, a cvetanje ove biljke traje i tokom jeseni, do kraja septembra, pa čak i duže, kada koncentracija peluda raste i do 20 puta više od količine potrebne da izazove i najmanju alergijsku reakciju.
Ova biljka cvetanjem širi polen koji izaziva alergijsku reakciju. Polen ove biljke izgleda kao kugla s kukicama pomoću kojih se zakači za sluzokožu gornjih disajnih puteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << izazivajući brojne simptome poput kijanja, svraba i vodenog sekreta iz nosa, oteklih kapaka, otežanog disanja itd.
Biljka ambrozija je uzrok tegoba kod mnogih osoba sa alergijama. I iako svaka biljka ambrozije živi samo jednu sezonu, ona proizvodi milijardu polenskih čestica koje mogu putovati i do 640 km pomoću vetra.
Tipična alergijska reakcija na ambroziju je slična polenskoj groznici, iako neke osobe s ovom alergijom reaguju i na unos određenog svežeg voća i povrća, poput banana, krastavaca, tikvica i dinja. Kod tih osoba javlja se svrab i blago oticanje oko usta, što je poznato kao sindrom oralne alergije.
Da biste smanjili izloženost ambroziji i simptome alergije na polen ove biljke, Američka fondacija za astmu i alergije savetuje da preduzmete sledeće korake:

– Držite prozore zatvorene. Koristite unutrašnje klima-uređaje koji čiste, hlade i isušuju vazduh, po mogućnosti sa ugrađenim HEPA filterom. Na taj način se uklanjaju polenske čestice iz vazduha u kući.
– Kada su u vazduhu prisutne velike količine polena ili plesni, izlazite napolje samo kada je to neophodno. Stope polena u vazduhu najviše su obično između 10 i 15 sati. Kiše i niže jutarnje temperature (ispod 10 stepeni celzijusa) smanjuju otpuštanje polena.
– Poslove košenja trave i sakupljanja lišća treba da prepustite drugoj osobi. Takođe, posteljinu sušite u kući da bi se sprečilo nakupljanje čestica polena iz spoljašnjeg vazduha.
– Ako morate boraviti van kuće onih dana kada su prisutne velike količine polena u vazduhu, nosite zaštitnu masku za polen.
– Pre odlaska na spavanje operite kosu i telo da biste sprali polen i sprečili njegovo nakupljanje na jastuku.
– Nekim osobama koje pate od alergija na ambroziju pomažu imunoterapijske injekcije koje prema podacima Američke fondacije za astmu i alergije mogu umanjiti simptome kod čak 90 odsto pacijenata.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.