Mediji pustili lažnu sliku Bin Ladena

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2011, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji pustili lažnu sliku Bin Ladena

Fotografija na kojoj je iskaspljeno lice predstavljeno kao da je ubijeni Osama bin Laden, prikazana na raznim pakistanskim televizijama i koja je obišla ceo svet, lažna je, priznali su pakistanski mediji koji su je potom povukli.

Nekoliko privatnih televizijskih stanica je prikazalo fotografiju navodeći, međutim, da nisu sigurni da je reč o lideru Al Kaide, ubijenom prošle noći u operaciji američkih specijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jedinica u Abotabadu, 80 kilometara severozapadno od Islamabada.

"To je zapravo bila lažna fotografija, koja je već kružila internetom 2009. godine", rekla je urednica popularne pakistanske Geo TV Rana Džavad.

"Dok smo je prikazivali, rekli smo da za sada ne možemo identifikovati ko je na njoj. Kasnije smo proverili i skinuli je s programa", dodala je ona.

I sve ostale televizije su je potom skinule sa ekrana. Na fotografiji je bilo krvavo lice, delimično iskasapljeno, muškarca s crnom bradom.

Frans pres je dao sliku jednom stručnjaku na uvid, koji je zaključio da je nameštena, jer su brada i donji deo lica dodatno stavljeni i uzeti od neke starije Bin Ladenove fotografije.

"Brada se mutno vidi, tako da je jasno da je montaža", rekao je šef foto redakcije Frans presa Mladen Antonov.

AFP najpre nije postavio tu sliku, zatim jeste ali je prikazao kao foto-montažu uz objašnjenje šta je ispravljeno na slici.

Nijedna fotografija o Bin Ladenovoj smrti nije zvanično objavljena. Američki mediji javljaju da postoje snimci na kojima se jasno vidi mrtvi vođa Al Kaide, ali da Vašington još nije odlučio da li će ih objaviti ili ne.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.