Kako je Bin Ladenova porodica živela u tajnom skrovištu

Izvor: Blic, 04.Maj.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Bin Ladenova porodica živela u tajnom skrovištu

Imanje okruženo visokim zidovima u mirnom predgrađu Abotabada, poznato kao “Vila Vaziristan”, bilo je dom i skrovište najtraženijeg čoveka na svetu Osame Bin ladena, njegovih bliskih saradnika, nekoliko žena, brojne dece i domaće posluge. Ali kako se odvijao život Bin Ladenove porodice na ovom mestu i šta ih čeka u budućnosti?

Kako su komšije ispričale dopisniku BBC Iljasu Kanu, porodica je živela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izolovano i gotovo bez ikakvih kontakata sa brojnim i druželjubivim komšilukom. Njihova želja za privatnošću bila je tako upadljiva, da su ih susedi ostavljali na miru. Ni sa kim se nisu družili i nikad nisu viđeni na svadbama i drugim društvenim okupljanjima u kraju.

Na Tviteru se pojavila čak informacija da deci iz komšiluka nije bilo dopušteno da uđu i uzmu loptu kojom su se igrala ako bi im slučajno upala u dvorište Bin Ladenovih, već su za nju dobijala novčanu naknadu. Na imanje su s vremenana vreme ulazila i s njega izlazila blindirana voila, za kojima bi se kapije odmah zatvarale, a povremeno i crveni pikap koji je dovozio žive koze.

Život u urbanoj sredini kao što je Abotabad, međutim, ipak zahteva neke kontakte sa spoljnim svetom, tako da jedan mali boj ljudi može da ispriča ponešto o svakodnevnom životu i navikama Bin Ladenovih.

Raznosač novina je, recimo, svaki dan ispred vrata ostavljao novine, a mlekadžija mleko, a na kraju meseca račun je uvek uredno plaćan. Nikada nisu imali prilike da kroče na imanje i imali su utisak da na njemu živi samo jedna osoba.

Američki obaveštajci koji su dugo posmatrali imanje tvrde da su njegovi stanovnici sami spaljivali đubre umesto da ga izbacuju, dok susedi kažu da je jedna od žena iz susedstva dolazila u kuću da kuva i da čisti, ali od nje se nije moglo dobiti mnogo informacija, osim da nikad nije videla samog Bin Ladena.

Porodica je imala još domaće posluge koja je živela u kući, a kuću i i manje su iznajmila dvojica braće Pakistanca, koji su se i brinuli o njihovom održavanju i plaćanju računa. Žene iz kuće se nisu često mogle videti, u skladu sa strogim islamskim običajima, ali deca su ponekad izlazila do prodavnice.

Novu blamažu za obaveštajne službe juče je predstavljala priča 12-godišnjeg dečaka Zarara Ahmeda, koji je za BBC ispričao da je bio na imanju i upoznao porodicu Bin Laden.

"Išao sam u njihovu kuću. On je imao dve žene. Jedna je govorila arapski, a druga urdu. Imali su troje dece, dva dečaka i devojčicu. Poklonili su mi dva zeca. Na kapiji su posavili kameru, tako da mogu da vide ljude pre nego što uđu u kuću”, tvrdi dečak, a u britanskom "Dejli mejlu” su objavljene čak i fotografije crno-belih zečeva koje je od Bin Ladenovih dobio.

Satelitski snimci pokazuju da su kuća i pomoćne zgrade dograđivani, a u zadnjem dvorištu porodica i sluge su gajila povrće i živinu, tako da su bili ralativno samostalni kada je reč o snabdevanju hranom.

Kada je reč o daljoj sudbini Bin Ladenove porodice, ona je prilično neizvesna. Osim onih koje je mali Zarar imao prilike da upozna, u rezidenciji je boravilo ukupno 23 dece i 9 žena, koji su nakon izvršene racije predati pakistanskim vlastima. Nekima od njih je potrebna medicinska pomoć, a nakon toga se planira da budu izručeni zemljama čiji su državljani.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bin Ladenova kuća turistička atrakcija, ispred se već prodaje sladoled

Izvor: Blic, 05.Maj.2011, 10:55

Samo par dana nakon što su američki komandosi ubili najtraženijeg svetskog teroristu Osamu Bin Ladena kruže priče da će vlasti u Abotabadu u Pakistanu ostaviti Osaminu kuću netaknutu, kao i da će dozvoliti da postane turistička atrakcija. ..Pročitajte još:..(jučerašnji blog iz minuta u minut)...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.