Gilani odbacuje optužbe saradnje sa Bin Ladenom

Izvor: Blic, 09.Maj.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gilani odbacuje optužbe saradnje sa Bin Ladenom

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani odbacio je danas sve optužbe da je njegova zemlja podržavala šefa Al kaide Osamu bin Ladena.

Takve optužbe su apsurdne, rekao je Gilani u Skupštini u Islamabadu, istakavši da Al kaida nije osnovana u Pakistanu, pa njegova zemlja ne može da odgovara za dela te terorističke mreže.

Pakistan je odlučan da "iskoreni terorizam i da mu ne stavi na raspolaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoju državnu teritoriju”, naglasio je on, najavivši uspostavljanje istražne komisije u vezi sa višegodišnjim boravkom Bin Ladena u Pakistanu. Gilani je priznao da je zakazala obaveštajna služba.

- Oni nisu uspeli da otkriju mesto boravka Bin Ladena. Medjutim to nije samo naše zakazivanje, već neuspeh svih obaveštajnih službi ovog sveta - kazao je pakistanski premijer u prvom obraćanju poslanicima nakon američke akcije i ubistva Bin Ladena.

Poslednjih dana je vlada dospela pod veliki unutrašnjopolitički pritisak, nakon što su joj opozicija i političari iz sopstvenih redova prebacili da nisu štitili suverneitet zemlje.

Bin Lade je pre nedelju dana ubijen u akciji američkih specijalaca u pakistanskom gradu Abotabad, gde je navodno godinama živeo.

Zbog ove činjenice se pojavila sumnja u spremnost saradnje Pakistana u borbi protiv terorizma. Američka vlada čak pretpostavlja da je Bin Laden imao podržavaoce u redovima pakistanskih ustanova, i nije želela da informiše vladu u Islamabadu o svojoj akciji.

Povezane vesti: SAD nisu uspele da likvidiraju Bin Ladenovog naslednika Lik iz serije “Scrubs” predvideo Bin Ladenovo skrovište? Obama odlikovao članove tima koji je "obezglavio" Al Kaidu Marihuana u blizini Bin Ladenove kuće Osamu izdao Faradž al Libi, dok ga je saslušavala CIA

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.