Francuska odbila pregovore sa Osamom bin Ladenom

Izvor: Blic, 19.Nov.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska odbila pregovore sa Osamom bin Ladenom

Nova francuska ministarka inostranih poslova Mišel Alio-Mari odbacila je danas navodnu poruku ogranka Al kaide iz Severne Afrike u kojoj se preporučuje da Pariz pregovara sa Osamom bin Ladenom o sudbini pet francuskih talaca.

"Francuska ne može prihvatiti da joj politiku diktira bilo ko iz inostranstva. Francuska čini sve što je u njenoj moći da svi taoci, gde god se oni nalazili, budu oslobođeni", navela je Alio-Mari.

U audio poruci objavljenoj sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na TV Al Džazira, Abu Mosab Abdeluadud, koji je lider ogranka Al kaide u Severnoj Africi kazao je da bi se budući pregovori o sudbini pet francuskih talaca morali voditi direktno sa Bin Ladenom i pod njegovim uslovima, preneo je AP. On je takođe rekao da francuski vojnici treba da se povuku iz Avganistana da bi osigurali bezbednost talaca.

Francusko ministarstvo inostranih poslova proverava autentičnost snimka, izjavio je danas jedan zvaničnik ministarstva koji nije želeo da mu se navede ime.

Kancelarija francuskog predsednika Nikole Sarkozija nije odgovorila na audio poruku, iako je francuska vlada ranije navela da je voljna da razgovara sa ogrankom Al kaide u Severnoj Africi kako bi se pronašlo rešenje za taoce.

Francuski taoci su oteti 16. septembra dok su spavali u rudarskom gradiću Arlit. Al kaida je preuzela odgovornost za otmice, a veruje se da su taoce odveli u susedni Mali.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.