BIN LADENOV SIN LOBIRA ZA OSLOBAĐANJE PORODICE IZ IRANA

Izvor: Kurir, 19.Jul.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIN LADENOV SIN LOBIRA ZA OSLOBAĐANJE PORODICE IZ IRANA

DOHA - Omar bin Laden, sin vođe terorističke mreže Al kaide Osame bin Ladena, izjavio je da se nada da će mu katarska diplomatija pomoći da oslobodi članove svoje porodice zarobljene u Iranu.

U intervjuu, koje je u nedelju objavio Rojters, Omar bin Laden (na slici) je rekao da se nada da će Katar intervenisati u korist njegovih rođaka koji su optutovali u Iran 2001. godine u vreme američkog bombardovanja Avganistana i od tada žive u toj zemlji u kućnom pritvoru.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />"U kontaktu smo sa katarskom vladom. Veoma su nam pomogli i rade puno na ovom slučaju. Oni su pomogli i drugim zemljama u svetu, pa se nadamo da će pomoći i nama", rekao je Omar bin Laden.

U Iran su 2001. godine, među ostalima, otputovali Osamina prva žena Nadžva i sin Otoman (oko 27) i kćerka Fatima (oko 22) i njegova treća žena Kairijah, njihov sin Hamza i kćerka Iman (17), koja je oslobođena pre tri meseca kada je potražila azil u ambasadi Saudijske Arabije u Teheranu. Ona se sada nalazi u Siriji. Ostali rođaci žive u jednom stambenom kompleksu Teheranu, koji ne mogu da napuste niti ikome da se jave bez dozvole, rekao je Omar bin Laden. "Oni nisu uradili ništa loše, niko do njih", dodao je on.

Omar bin Laden, koji živi u Kataru, smatra da bi njegova porodica imala bolje šanse da bude oslobođena ukoliko bi planirala da ode u neku drugu zemlju, a ne u Saudijsku Arabiju. "Iran ima problem sa Saudijskom Arabijom. Oni ne žele da se (porodica) vrati kući. Zbog toga ja tražim pomoć Katara, Sirije", rekao je on. Odnose između sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana karakaterišu rivalitet i tenzije.

Omar bin Laden je prekinuo odnose sa ocem 2001. godine. Veruje se da njegov otac ima oko 20 dece sa nekoliko žena. Vođa Al Kaide je rođen u bogatoj porodici u Saudijskoj Arabiji i veruje se da se skriva planinskom području između Avganistana i Pakistana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.