AKO STE PRETNJA AMERICI, LIKVIDIRAĆEMO VAS Bajden: Ubijen vođa Al Kaide, terorističkog lidera VIŠE NEMA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2022, 07:24

"AKO STE PRETNJA AMERICI, LIKVIDIRAĆEMO VAS" Bajden: Ubijen vođa Al Kaide, terorističkog lidera VIŠE NEMA (FOTO/VIDEO)

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da su SAD ubile lidera "Al Kaide" Ajmana al Zavahirija u napadu dronom tokom vikenda u Avganistanu, što je najveći udarac za tu terorističku organizaciju od ubistva njenog osnivača Osame Bin Ladena 2011. godine.

- Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema - rekao je Bajden obraćajući se iz Bele kuće.

Američki predsednik, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se oporavlja od korona virusa, istakao je da je, nakon višemesečnog planiranja, dao konačno odobrenje za "precizni udar" na 71-godišnjeg vođu Al Kaide.

On je dodao sa će ubistvo Al Zavahirija doneti olakšanje porodicama skoro 3.000 žrtava terorističkog napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Bajden je naglasio da Avganistan nikada više neće biti bezbedno utočište za teroriste, prenosi BBC.

- Bez obzira na to koliko će dugo trajati, bez obzira na to gde se krijate, ako ste pretnja našem narodu, SAD će vas naći i likvidirati - rekao je Bajden, a dodaje Rojters.

On je dodao da je Al Zavahiri organizovao i druge nasilne akte, uključujući samoubilački bombaški napad na američki razarač "US S Cole" u oktobru 2000. godine, kada je stradalo 17 američkih mornara, kao i napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, u kojima je ubijeno 223 ljudi.

Oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken koji je rekao da su talibani grubo prekršili Sporazum iz Dohe, mirovni sporazum iz 2020. godine, koji su potpisale SAD i talibani radi okončanja Avganistanskog rata.

- Suočeni sa nespremnošću ili nesposobnošću talibana da ispoštuju svoje obaveze, nastavićemo da podržavamo avganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i da se zalažemo za zaštitu njihovih ljudskih prava, naročito žena i devojčica - poručio je Blinken.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je da je došlo do napada i snažno ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih principa".

Al Zavahiri je ubijen u protivterorističkoj operaciji koju je u nedelju sprovela CIA u Kabulu na balkonu "sigurne kuće", koju je delio sa drugim članovima svoje porodice.

Nije bilo drugih žrtava u napadu.

Al Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage likvidirale 2011. u Pakistanu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bajden: Ubijen vođa Al Kaide u napadu dronom u Avganistanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2022

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je da su SAD ubile lidera "Al Kaide" Ajmana al Zavahirija u napadu dronom tokom vikenda u Avganistanu, što je najveći udarac za tu terorističku organizaciju od ubistva njenog osnivača Osame Bin Ladena 2011. godine..."Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.