Izvor: Radio 021, 20.Jul.2020, 22:09

Кon: Ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana i bezbedna ili nije, nema između

Epidemiolog Predrag Кon izjavio je danas da ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana za upotrebu i može da bude korišćena ili nije, nema između.

"Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi delove mikroorganizma virusa. Bilo koja da postane zvanična - ona je bezbedna i za upotrebu", istakao je Кon.

Prema njegovim rečima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li organizam reaguje stvaranjem antitela i koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vakcina štiti od same bolesti.

Кaže da se pojavljuju pojedinačni slučajevi, pa i kod nas, da se javljaju reinfekcije.

"To je vrlo mali broj, uglavnom se smatra da je do 18 meseci zaštita. To će se ispitivati i to će imati uticaja na vakcinaciju, ali zaštita antitelima u ovom trenutku više se dobije vakcinom nego dva i po puta preležanom koronom", rekao je Кon.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, koja je dobila zeleno svetlo, naveo je da je vakcina verovatno završila treću fazu, ali vest se najavljuje unapred pre Evropske medicinske agencije, koja registruje vakcinu za upotrebu.

Osvrćući se na to koliko smo vremenski daleko od te vakcine, rekao je da su naše zakonske norme za upotrebu vakcine stroge - da se mora završiti četvrta faza, tako da možemo još oko pola godine čekati na nju.

"Da li bi i mogli doći do te vakcine, da li smo na redu za čekanje... Znamo da smo neka sredstva uložili u otkrivanje nove vakcine, sada je na odgovarajućim ustanovama, Agenciji za lekove i medicinska sredstva da prate situaciju", ukazao je Кon.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.