Zurof počasni građanin Novog Sada

Izvor: B92, Beta, 20.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zurof počasni građanin Novog Sada

Novi Sad -- Direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof dobio je titulu počasnog građanina Novog Sada.

Odluka o dodeli titule doneta je još u oktobru prošle godine, u znak zahvalnosti i kao priznanje Zurofu za borbu za pravdu i istinu. Efraim Zurof se, kao direktor centra "Simon Vizental", godinama bori za pronalaženje i izvođenje pred sud nacističkih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Primajući priznanje, Zurof je rekao da ima sve manje političke volje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ti zločinci izvedu pred sud, ali je naglasio i da nacistički ratni zločini ne zastarevaju i da počinioci tih zločina moraju odgovarati.

"Na ovo priznanje ne gledam kao na nešto lično. Pre svega, ono naglašava značaj koji, čak i danas, ima čin izvođenja pred lice pravde nacističkih ratnih zločinaca", rekao je Zurof.

"Ono ponovo uspostavlja važne principe, naime, da protokom vremena ni u kom slučaju ne umanjuje krivicu počinioca i da staro doba ne treba da štiti nemilosrdne ubice od snošenja krivice za odurne zločine koje su počinili", dodao je on.

Zurof se nada da će dodela priznanja imati odjeka, posebno u Mađarskoj, gde i danas živi Šandor Kepiro, koji je osuđen da je bio među onima koji su osmislili i izveli Novosadsku raciju.

Novosadski gradonačelnik Igor Pavličić je, uručujući priznanje, rekao da je novosadska skupština odluku o dodeli priznanja donela jednoglasno.

"Prvenstveno vrednosti za koje se gospodin Zurof bori i ono za šta je posvetio svoj život, kao i centar 'Simon Vizental', tome u prilog govori činjenica da smo ovu odluku u gradskoj skupštini doneli jednoglasno. Dakle, postoji nepodeljena podrška za ovakvu odluku i da se to radi, kao što je gospodin Zurof rekao, zbog budućnosti, a ne zbog prošlosti", kazao je Pavličić.

Seminar o holokaustu

Nakom dodele titule, u Novom Sadu je prvi put otvoren i seminar o holokaustu, koji će trajati do 22. januara, a namenjen je prosvetnim radnicima iz Srbije.

Predsednica Jevrejske opštine Ana Frenkel objasnila je da je reč o prvom seminaru te vrste na Balkanu i dodala da je cilj seminara da pomogne nastavnicima i profesorima društvenih nauka u predavanjima o holokaustu.

"Kroz seminar želimo da pomognemo državi da na pravi način obrazuje mlade generacije o holokaustu", kazala je Frenkelova.

Ona je podsetila da se Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, obavezala da u nastavne sadržaje, od osnovnih škola do univerziteta, uvrsti i lekcije o holokaustu.

Takođe, prema njenim rečima, međunarodna je obaveza Srbije da se u školama obeležavaju pojedini datumi u vezi sa holokaustom, poput 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na holokaust, ustanovljenog u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen zloglasni nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Ona je ocenila da bi Srbija trebalo da donese i odgovarajući zakon, kojim bi se predvidele krivične sankcije za pokušaje negiranja holokausta, jer je to obaveza zemalja EU, a Srbija stremi ka integraciji u Uniju.

Frenkelova je dodala da će, u saradnji sa MUP-om Srbije, obezbeđenje seminara, zbog osetljivosti teme, biti "rigorozno".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra seminar o holokaustu u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2009, 16:37

NOVI SAD - Direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof biće koordinator seminara o holokaustu, koji će sutra biti otvoren u Novom Sadu...Trodnevni skup, prvi te vrste ne samo u Srbiji, već na čitavom Balkanu, održaće se u hotelu "Sajam", uz učešće oko 300 zvanica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Efraim Zurof postao počasni građanin Novog Sada

Izvor: Kurir, 20.Jan.2009

NOVI SAD, 19. januara (Tanjug) - Direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu dr Efraim Zurof od večeras je i zvanično postao počasni građanin grada Novog Sada. Njemu su, na prigodnoj svečanosti u Gradskoj kući, Povelju počasnog građanina i medalju uručili gradonačelnik Igor Pavličić i predsednik...

Nastavak na Kurir...

Zurof: Za suđenje Kepiru fali politička volja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2009

NOVI SAD - Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Ifraim Zurof izjavio je sinoć da u Mađarskoj ne postoji politička volja da se sudi bivšem oficiru fašističke mađarske vojske iz Drugog svetskog rata, Šandoru Kepiru (95)..."Kepiro i dalje živi slobodno u Budimpešti, jer...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.