Zoohigijena dodelila posao od 19 miliona firmi koja obećava

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zoohigijena" dodelila posao od 19 miliona "firmi koja obećava"

JKP "Zoohigijena i veterina" dodelila je ugovor vredan gotovo 19,5 miliona dinara za uslugu zbrinjavanja otpada životinjskog porekla preduzeću "Eko-vet plus" iz Vrbasa.

O preduzeću iz Vrbasa koje je osnovano sredinom prošle godine, osim medijskih napisa, ne postoje gotovo nikakve informacije. Kompanija kojom upravlja bivši član opštinskog veća za sport i omladinu u Srbobranu, Todor Šimpraga, za veoma kratko vreme dobila je poslove u skoro 20 vojvođanskih opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vredne oko 95 miliona dinara. 

"Zoohigijena" je i ranijih godina sprovodila javne nabavke koje su se odnosile na usluge zbrinjavanja i uklanjanja životinjskog otpada sa novosadskih ulica. Tako je od 2015. do 2017. godine za te usluge izdvojeno ukupno 1,9 miliona dinara, a poslovi su dodeljivani državnoj kafileriji "Proteinka" iz Sombora.

Međutim, direktor "Zoohigijene" Aleksandar Bursać poručuje da se usluge uklanjanja i trajnog zbrinjavanja razlikuju, te da su tokom protekle godine za uklanjanje i zbrinjavanje životinjskog otpada utrošili oko 14 miliona dinara.

"Mi smo za ovu godinu predvideli 20 miliona dinara za zbrinjavanje animalnog otpada, umesto 13-14 miliona koliko je bilo prošle godine. To smo uradili zato što smo potpisali ugovor sa Lukom Novi Sad i 'Brodokomercom', a po nalogu Republičke veterinarske inspekcije da ćemo uklanjati sav animalni otpad sa brodova koji u Novi Sad stiže dunavskom rutom. Taj otpad moramo da nosimo na spaljivanje zato što postoji preteća opasnost od afričke svinjske kuge, koja je već stigla u Rumuniju i Mađarsku. To je neizlečivo oboljenje, ne postoji mogućnost preventivne zaštite svinjskog fonda, izaziva sigurnu smrt i mi smo morali na to da adekvatno odgovorimo", kaže Bursać za 021.rs.

U izveštaju o realizaciji programa investicionih aktivnosti za 2017. godinu, vidi se da je "Zoohigijena" na "zbrinjavanje otpada životinjskog porekla" utrošila 3,7 miliona dinara, dok je na "neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa javnih površina" iskorišteno 10,9 miliona. Međutim, to ne znači da je sav ovaj novac isplaćen drugom preduzeću, kao što je sa ugovorom koji je "Zoohigijena" dodelila "Eko-vet plusu".

Inače, kako se može videti na zvaničnom sajtu "Zoohigijene", jedna od osnovnih delatnosti ovog preduzeća je i "neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa površina javne namene do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla". Kako bi mogla da ukloni životinjski otpad sa javnih površina i privremeno ga zbrine u hladnjači, "Zoohigijena" je u protekle tri godine kupila i specijalizovana vozila u vrednosti više od 11 miliona dinara. 

Ove godine "Zoohigijena" je raspisala identičnu nabavku kao i u drugim vojvođanskim opštinama na čijim je tenderima "Eko-vet plus" bio jedini ponuđač. "Eko-vet" će tako obavljati poslove uklanjanja, transporta, uništavanja leševa i životinjskog otpada. Međutim, Novosađani su ti koji će ovo preduzeće iz vrbaskog atara platiti najviše.

Definisanjem dodatnih uslova kojima su zahtevana specijalizovana vozila, specijalizovana peć za spaljivanje leševa i otpada životinjskog porekla koja je "proizvedena od strane proizvođača koji ispunjava zahteve standarda ISO 9001" bila su kao "tajni znak" da se na tender prijavi samo "Eko-vet plus".

Bursać kaže da "Zoohigijena" svih ovih godina nije imala drugu opciju, te da su morali da se odlučuju za "Proteinku" iz Sombora, za koju tvrdi da "de facto i de iure" ne radi po standardima za neškodljivo uklanjanje animalnog otpada. U ovoj kafileriji nisu bili raspoloženi da pričaju o poslovima koje im "preuzima" "Eko-vet plus", nego su nas uputili na Upravu za veterinu, odakle nije stigao odgovor o tome da li je cena koju će Novosađani platiti za zbrinjavanje životinjskog otpada realna ili "prenaduvana".

Prema ranijim izjavama direktora "Proteinke", svoje usluge bez obzira na to gde se otpad nalazi, naplaćuju po ceni od 17 dinara po kilogramu (plus PDV). Upućeni, sa kojima je 021.rs razgovarao, kažu da i državne kafilerije posluju u skladu sa procedurama, a da cene mogu da varijaju od devet do 25 dinara po kilogramu, u zavisnosti od toga gde se nalazi otpad.

Prošle godine je zbrinuto 30.000 kilograma životinjskog otpada, a kako se moglo videti u ovogodišnjoj dokumentaciji, predviđeno je da bude zbrinuto minimalno 75.000 kilograma animalnog otpada. Pod pretpostavkom da se ta količina na kraju godine ne pređe, računica bi pokazala da bi "Zoohigijena" platila nešto više od 250 dinara po zbrinutom kilogramu životinjskog otpada.

"Ono za šta se mi zalažemo jeste poslovanje po zakonu. Što se tiče procedure javne nabavke, ukoliko imate jednog ponuđača koji zadovoljava sve tražene uslove, vi morate po zakonu da prihvatite tu ponudu i dodelite mu ugovor. Postavlja se pitanje zašto baš sada 'Eko-vet plus', zašto se postavljaju dodatni uslovi? Nisu to dodatni uslovi, oni su jednostavno u zakonu. Mi smo imali problema sa 'Proteinkom' po pitanju dolaska i odlaska vozila, po pitanju kapaciteta, jer kada dođete u situaciju da predate leševe koje ste svojim vozilom, iako niste dužni, doterali u Sombor i onda se nekoliko puta nađete u situaciji da oni ne mogu da prime taj otpad, šta onda mi sa njima da radimo? To su veliki problemi koje smo imali u funkcionisanju cele te priče koja se tiče 'Proteinke'", dodaje Bursać.

Kada je reč o kapacitetima, "Eko-vet plus" prijavio je kapacitet spaljivanja od 900 kilograma na dan, dok državne kafilerije "Proteinka" i "Napredak" iz Ćuprije, imaju kapacitete od 53, odnosno 68 tona dnevno. "Eko-vet plus", prema dostupnim podacima Agencije za privredne registre, u 2017. godini imao je, u proseku, tri zaposlena.

Prema konkursnoj dokumentaciji "Eko-vet plus" će "pokrivati" područje od 702,7 kvadratnih kilometara koje je odredila "Zoohigijena". Uz to, aktuelne ugovore "Eko-vet plus" ima i sa preduzećima iz, na primer, Srbobrana, Bečeja, Vrbasa, Bačke Palanke, pa se postavlja pitanje da li će kafilerija otvorena prošle godine moći sve to da "izdrži".

"Ako me sada pitate kako će to funkcionisati, ja to ne mogu da predvidim, ali mogu da kažem da smo preduzeću 'Eko-vet plus' po zakonu dodelili ugovor za javnu nabavku koja se tiče trajnog zbrinjavanja i uklanjanja animalnog otpada. Za sada, ta saradnja je sasvim zadovoljavajuća, vrlo su ažurni. Sama činjenica da se zadovljavaju ISO standardi govori nešto, mi pričamo o čitavom nizu procedura da bi moglo da se odgovori na zahteve tržište i zahteve za uklanjanje animalnog otpada", zaključuje direktor "Zoohigijene" za 021.rs.

S obzirom na to da se bilo kakav kontakt preduzeća "Eko-vet plus" ne može pronaći, direktora Šimpragu kontaktirali smo putem društvenih mreža, ali se on na naša pitanja i pozive da odgovori na njih nije odazvao.

Firma koja obećava

Preduzeće "Eko-vet plus" osnovano je 5. jula prošle godine, otkad je dobilo značajne poslove na teritoriji Vojvodine. Prvi direktor preduzeća bio je nekadašnji rukometni as "Vojvodine" Branislav Radišić.

O povezanosti ljudi iz ovog preduzeća sa Srpskom naprednom strankom nedavno je pisao i VOICE, ali je ta veza, na neki način, "ozvaničena" u martu ove godine kada dolazi do smene rukovodstva, te na čelo preduzeća o kom se malo toga zna dolazi Todor Šimpraga. U trenutku preuzimanja direktorske pozicije u "Eko-vet plusu" Šimpraga vrši i javnu funkciju člana opštinskog veća za sport i omladinu u Srbobranu. 

Iako je bio dužan da to učini, Šimpraga ove promene nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Nova funkcija u "Eko-vet plusu" i činjenica da je i član opštinskog veća, neće ga sprečiti da mesec dana po preuzimanju privatnog preduzeća, sklopi "win-win" posao. Naime, Šimpraga je u aprilu ove godine zaključio ugovor vredan više od osam miliona dinara sa JKP "Graditelj" iz Srbobrana, čiji je osnivač opština u kojoj je Šimpraga član veća.

"Ukoliko je Todor Šimpraga javnu funkciju člana Opštinskog veća opštine Srbobran vršio na stalnom radu, odnosno sa punim radnim vremenom, imenovani je istovremenim vršenjem ove javne funkcije i funkcije zastupnika u privatnom privrednom društvu postupao suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Osim toga, ukoliko je tokom istovremenog vršenja javne funkcije i obavljanja dužnosti zastupnika u privrednom društvu 'Eko-vet' Vrbas postojala poslovna saradnja između tog privrednog društva i javnog preduzeča, čiji je osnivač opština Srbobran, imenovani je u konkretnom slučaju postupao suprotno odredbama Zakona o Agenciji", navode za 021.rs u Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Eko-vet plus" je, kako je već rečeno, za kratko vreme preuzeo poslove uklanjanja životinjskog otpada. Pre Novog Sada, ugovore sa ovom kompanijom sklopila su i komunalna preduzeća u Alibunaru, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu dva puta, Baču, Bečeju, Beloj Crkvi, Beočinu, Kovinu, Opovu, Pančevu, Plandištu, Srbobranu dva puta, Temerinu, Titelu, Vrbasu, Vršcu, Žablju.

Za nepunih godinu dana postojanja, kroz istovetne javne nabavke, ovo preduzeće je dobilo poslove u vrednosti oko 95 miliona dinara.

A nasuprot ovom privatnom preduzeću, državnoj kafileriji u Vojvodini, ne cvetaju ruže. U programu poslovanja "Proteinke" za 2018. godinu navodi se da formiranje cene prerade ne zavisi samo od troškova prerade, već je i uslovljena konkurencijom koja postoji.

"Što utiče na otežano poslovanje u odnosu na druge oblike javnih preduzeća i ustanova koje nemaju konkurenciju. Ovakav način poslovanja sa konkurencijom u okruženju ostavlja male mogućnosti za veći profit. Iz gore navedenih razloga Ustanova nema mogućnosti za veća ulaganja u razvoj iz sopstvenih sredstava...", stoji u programu poslovanja "Proteinke".

U međuvremenu, Šimpraga je, posle poziva novinarke VOICE-a, podneo ostavku na funkciju u Opštini Srbobran. To je za lokalni portal srbobran.net objasnio rečima da želi da se više posveti porodici "i poslu koji inače radi". Dodao je i da je prihvatio da se angažuje u FK "Srbobran", pa "ne želi da sutra neko kaže da je u sukobu interesa", zaključivši da "apsolutno podržava politiku opštine".

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Somboru održana 119. sednica Gradskog veća

Izvor: 025info.rs, 30.Maj.2018

Gradsko veće je na 119. sednici, održanoj danas, utvrdilo Predlog odluke o taksi prevozu i Predlog odluke o načinu raspolaganja, održavanja i upravljanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini grada Sombora. Veće je usvojilo i Program sistematskog uništavanja komaraca za 2018. godinu. Nakon...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.