Zmajeva nagrada Nebojši Devetaku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmajeva nagrada Nebojši Devetaku

NOVI SAD - Zmajeva nagrada Matice Srpske (MS) za 2008. godinu dodeljena je pesniku Nebojši Devetaku za zbirku pesama "Uzalud tražeći", u izdanju Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu, saopštio je danas predsednik žirija Mihajlo Pantić.

Žiri, u kojem su još Slavko Gordić, Đorđo Sladoje, Bojana Stojanović-Pantović i Ivan Negrišorac, doneo je odluku većinom glasova, rekao je Pantić novinarima u MS, i dodao da je dva glasa dobio Dejan Aleksić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za knjigu "Dovoljno".

"Saglasili smo se da je u oba ova slučaja reč o pesnicima izvanrednog kreativnog potencijala i dovoljnog nivoa umetničke i estetske ostvarenosti", istakao je Pantić napomenuvši da je Devetak "pesnik empirije, neposrednog doživljaja koji se artikuliše u vrlo lepom i prepoznatljivom pesničkom smislu", dok je Aleksić "pesnik artizma" i sledbenik simbolizma.

Žiriju nije bilo lako da odluči o laureatu "najuglednije domaće nagrade za poeziju", koja se dodeljuje od 1953. godine, jer se u Srbiji godišnje objavi nekoliko stotina pesničkih knjiga, kazao je njegov predsednik i napomenuo da je ovog puta napravljen uži izbor od 15 naslova s tim što, prema propozicijama, nisu uzeti u obzir raniji dobitnici.

Devetak (53) je rođen na Baniji a od 1995. godine živi i stvara u Vrbasu. Objavio je osam pesničkih zbirki, dva izbora poezije i nekoliko antologijskih izbora a za svoje stvaralaštvo dobio je nagrade "Milan Rakić", "Pečat varoši sremskokarlovačke", "Zlatna struna" i druge.

Zmajeva nagrada, koja se sastoji od povelje, zbornika radova o dobitniku i novčanog iznosa, biće već po tradiciji uručena 16. februara u MS, na svečanom obeležavanju dana naše najstarije kulturne ustanove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.