Izvor: Radio 021, 22.Mar.2019, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelena stranka predstavila plan za spas reka od "najezde mini-hidroelektrana"

Zelena stranka predložila je plan u pet tačaka koji bi trebalo da spase reke i prirodu Srbiju od, kako su naveli, nekontrolisane najezde mini-hidroelektrana.

Zaštita voda ustavom, moratorijum na izgradnju mini-hidroelekrana, formiranje komisije za preispitivanje do sada izgrađenih objekata, povećavanje uloge lokalnog stanovništva u donošenje odluka koje se tiču lokalne prirode i unapređenje energetskog sistema bez ugrožavanja reka, predstavljaju pet tačaka plana Zelene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stranke – Set rešenja za spas stanovništva, reka i prirode Srbije od neplanske gradnje mini-hidroelektrana.

Kako je rečeno na predstavljanju ovog plana, Srbija podstiče prevaziđena rešenja i odobravanjem gradnje više od 800 mini-hidroelektrana na rečicama i potocima visokog kvaliteta vode za piće, u trenutku kada SAD i zemlje Evropske unije uklanjaju stare brane i mini-hidroelektrane zbog izuzetno male koristi i veoma pogubnog uticaja na životnu sredinu. Iz tih razloga, Zelena stranka predlaže da se pijaća voda zaštiti Ustavom, jer, po rečima predsednika Zelene stranke Gorana Čabradija, pijaća voda postaje resurs kojeg sve manje ima na planeti i niko u Srbiji nema pravo da se ponaša neodgovorno i ugrožava nasleđe budućnosti.

"Srbija, kao i u svemu drugom, i u ovoj oblasti kasni za razvijenim svetom, i oberučke prihvata odbačena i prevaziđena rešenja, kojih su se na zapadu odrekli pre najmanje tri decenije. Zbog izuzetno štetnih efekata po prirodu i male ekonomske koristi u proteklih 20-25 godina, najmanje 5.000 malih elektrana, brana i propusta uklonjeno je sa reka u Francuskoj, Švedskoj, Finskoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Pošto energetski sektor Srbije mora da se razvija, i da koristi sve više 'zelene energije', Zelena stranka nudi rešenje koje će efikasno zameniti MHE i unaprediti zaštitu životne sredine", rekao je Čabradi.

Zelena stranka predlaže da se štetne mini-hidroelektrane zamene energetskom vrbom koja će omogućiti prečišćavanje otpadnih voda i rešiti probleme sa kanalizacijom u svim naseljima, povećati energetsku stabilnost, podstaći razvoj lokalnog stanovništva i privrede, i obezbediti enormne uštede u državnom i lokalnim budžetima.

"Energetska vrba kao brzorastuća biljka daje veliki godišnji prirast i može da se koristi za proizvodnju peleta, što bi omogućilo prebacivanje lokalnih toplana sa mazuta, i domaćinstava sa uglja, na energent bez štetnih posledica po zdravlje i životnu sredinu. Dobit koja bi se ostvarila premašuje 180 miliona evra i manju upotrebu 900.000 tona uglja i 450.000 tona mazuta svake godine", rekao je član Srpske akademije izumitelja i naučnika Rade Milovanović.

Na konferenciji je istaknuto da se Srbija već 19 godina očajnički bori da uđe u Evropsku uniju, i da bi zaštita voda omogućila bolje pregovaračke pozicije.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.