Zdravstveno osiguranje ipak nije besplatno za sve nezaposlene

Izvor: Radio 021, 17.Nov.2017, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstveno osiguranje ipak nije besplatno za sve nezaposlene

Iako veliki broj građana Srbije smatra da svi nezaposleni imaju pravo na besplatno lečenje i overenu zdravstvenu knjižicu, to ipak nije tako.

Kako prenosi Kurir, postoji zakonska začkoljica koja zaposlenog člana porodice obavezuje da u ime svog člana porodice koji je nezaposlen, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje mesečno plaća oko 2.300 dinara. Tek tim plaćanjem nezaposleni bi ostvario pravo na zdravstveno osiguranje.

Predsednik Novog sidnikata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zdravstva Srbije Živorad Mrkić smatra da ovakva praksa nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravima.

"Ustavna prava pojedincu garantuju dostupnost zdravstvene zaštite. Prema tome, osoba ne bi smela da zavisi od dobre volje majke, oca, sestre, brata, kao što je ovde slučaj. Nažalost, postoje i potpuno disfunkcionalne porodice, pa čak i u neprijateljskim odnosima, gde članovi međusobno ne govore. Prema ovakvoj regulativi, oni bi morali nekome da plate i obezbede zdravstveno osiguranje, a šta je u slučajevima kada oni to neće", pita se Mrkić.

Zakon nalaže da ova nadoknada mora da se plati u slučaju da primanja u domaćinstvu u kom je prijavljeno da živi nezaposleni prelaze cenzus mesečnih zarada od oko 22.000 dinara po članu. To znači da ukoliko domaćinstvo ima četiri člana, od koji je dvoje nezaposleno, a dvoje ima zaradu od 45.000 i 55.000 dinara, nezaposleni ne mogu da ostvari praveo na besplatno zdravstveno osiguranje, jer kada se podeli, primanja po članu porodice iznose 25.000 dinara.

Autor: Kurir

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.