Izvor: Luftika.rs, 23.Maj.2020, 16:15

Zatvorenici u Srbiji morali da se žale da bi dobili 100 evra pomoći

Kada je donešena Uredba o „helicopter many“ strategiji, odnosno pomoći od 100 evra, njom su obuhvaćeni svi punoletni građani Srbije. Toliko puta smo čuli – SVI.
Da se ne ponavljamo, dobro su poznata izmenjena pravila igre koja su to „SVI“ zamenila sa onim „Ko želi neka se prijavi“. Sada smo u situaciji da ima onih koji žele, ali ne mogu da dobiju.
Osuđenici koji se nalaze u srpskim zatvorima nekim čudom nisu bili obuhvaćeni Uredbom koja se odnosila na „sve punoletne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << građane u Srbiji“.
Tek nakon što su se žalili, promenjen je Pravilnik o dodeli jednokratne novčane pomoći i oni će ipak dobiti obećanih 100 evra, piše Nova ekonomija.
Međutim, i dalje ostaje problem nemalog broja i zatvorenika ali i građana koji nemaju ili im je istekla lična karta.
Lica lišena slobode koja se nalaze u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija prijave za jednokratnu novča podnosiće preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u dopuni Pravilnika.
Umesto podatka iz lične karte mogu navesti matični broj iz ličnog lista.
Nekoliko dana ranije, Centar za ljudska prava Niš upozorio je da u isplati jednokratne novčane pomoći od 100 evra postoji mogućnost diskriminacije osuđenika i štićenika u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri.
– Postavlja se pitanje kako će pomoć biti isplaćena licima koja nemaju ličnu kartu, a nalaze se na izdržavanju kazne. Pitanje je i kako će se prijavljivati za pomenuta sredstva oni osudjenici koji imaju ličnu kartu – stoji u saopštenju te nevladine organizacije.
Navodi se da mnogi osudjenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla ili je ranije nisu ni imali, a da zbog toga što su u zatvoru nisu u mogućnosti da obnove svoja lična dokumenta.
– Sličan problem će se javiti i kod isplate štićenicima u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri, jer nije definisan način prijave za jednokratnu pomoć države – naveli su iz niškog Centra za ljudska prava.
List Danas u vikend izdanju, međutim, piše da studenti kojima je istekla lična karta zbog boravka u inostranstvu neće moći da se prijave za 100 evra. Zaštitnik građana je rekao da će to proveriti.
Radnicima Simpa tražili da se pismeno odreknu 100 evra

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.