Magazin Srbija

Zatvorenici u Srbiji morali da se žale da bi dobili 100 evra pomoći

Kada je donešena Uredba o “helicopter many” strategiji, odnosno pomoći od 100 evra, njom su obuhvaćeni svi punoletni građani Srbije. Toliko puta smo čuli – SVI.

Da se ne ponavljamo, dobro su poznata izmenjena pravila igre koja su to “SVI” zamenila sa onim “Ko želi neka se prijavi”. Sada smo u situaciji da ima onih koji žele, ali ne mogu da dobiju.

Osuđenici koji se nalaze u srpskim zatvorima nekim čudom nisu bili obuhvaćeni Uredbom koja se odnosila na “sve punoletne građane u Srbiji”.

Tek nakon što su se žalili, promenjen je Pravilnik o dodeli jednokratne novčane pomoći i oni će ipak dobiti obećanih 100 evra, piše Nova ekonomija.

Međutim, i dalje ostaje problem nemalog broja i zatvorenika ali i građana koji nemaju ili im je istekla lična karta.

Lica lišena slobode koja se nalaze u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija prijave za jednokratnu novča podnosiće preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u dopuni Pravilnika.

Umesto podatka iz lične karte mogu navesti matični broj iz ličnog lista.

Nekoliko dana ranije, Centar za ljudska prava Niš upozorio je da u isplati jednokratne novčane pomoći od 100 evra postoji mogućnost diskriminacije osuđenika i štićenika u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri.

– Postavlja se pitanje kako će pomoć biti isplaćena licima koja nemaju ličnu kartu, a nalaze se na izdržavanju kazne. Pitanje je i kako će se prijavljivati za pomenuta sredstva oni osudjenici koji imaju ličnu kartu – stoji u saopštenju te nevladine organizacije.

Navodi se da mnogi osudjenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla ili je ranije nisu ni imali, a da zbog toga što su u zatvoru nisu u mogućnosti da obnove svoja lična dokumenta.

– Sličan problem će se javiti i kod isplate štićenicima u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri, jer nije definisan način prijave za jednokratnu pomoć države – naveli su iz niškog Centra za ljudska prava.

List Danas u vikend izdanju, međutim, piše da studenti kojima je istekla lična karta zbog boravka u inostranstvu neće moći da se prijave za 100 evra. Zaštitnik građana je rekao da će to proveriti.

Radnicima Simpa tražili da se pismeno odreknu 100 evra

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link