Izvor: Radio 021, 09.Apr.2020, 21:30

Vučić i respiratori: Mnogo priče i nimalo podataka

Tačan broj respiratora kojima Srbija raspolaže, od koga kupuje, kojim putevima stižu, ko ih otima, od kog novca plaća - samo su neka od pitanja na koja - nismo dobili jasne odgovore, uprkos tome što je predsenik, kako sam kaže, opsednut njima, piše Istinomer.

U svom poslednjem medijskom nastupu na RTS-u, Aleksandar Vučić je rekao da će naciji podneti izveštaj - kada se sve završi. A, kako je rekao, ako bude potrebno, sešće sam na avion i otići će po respiratore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje je Srbija kupila, da joj niko ne bi oteo.

Prema poslednjim informacijama, kako smo čuli od predsednika Vučića, Srbija je kupila 2.200 respiratora. U ovu brojku, on, naveo je, nije računao 573 koji su već raspodeljeni.

Vučić je objasnio da imamo respiratore koji su u magacinima u određenim zemljama i da se čekaju sertifikati za njih. Između ostalog, naveo je da je Kina najviše pomogla, da je Srbija na evropskom putu, kao i da može da kaže da vidi – svetlo na kraju tunela.

Smejali su mi se kada smo rekli da smo poslali agente da ih čuvaju. Plaćaju se u kešu, da. Kako smo se snalazili, podneću naciji izveštaj kada se sve završi. (…) Kina nam je poklonila stotinu respiratora kliničkih. Najviše su nam pomogli. Verujem da će stići 15 respiratora iz Hong Konga, hvala Norveškoj za to. Oni se ljudi muče da nam dopreme te respiratore iz Turske i Hong Konga. Koliko je naših respiratora u Turskoj, ko zna”, otkrio je Vučić.

Ovo nije prvi put da Vučić govori o respiratorima, koji su mu proteklih sedmica bili jedna od glavnih tema prilikom obraćanja javnosti, navodi se u tekstu Istinomera.

Za medije je izjavio 21. marta kako očekuje iz Kine prvu pošiljku pomoći. Rekao je tada da će u utorak ili sredu u Srbiju stići 200 pokretnih respiratora i da će Srbija u četvrtak imati 15 miliona zaštitnih maski koje će biti upućene u apoteke.

Na konferenciji za medije 27. marta, Vučić je najavio da očekuje da  još nekoliko stotina respiratora bude dopremljeno u Srbiju u narednih 10 do 12 dana.

Organizacija Transparentnost Srbija oglasila se nedavno i pozvala je državne organe i zdravstvene ustanove da objave ključne informacije o svim nabavkama koje su sproveli od uvođenja vanrednog stanja.

Iako je radi transparentnosti javnih rashoda ustanovljen državni Portal javnih nabavki, građani Srbije su ovih dana informacije o velikim nabavkama dobijali na druge načine, putem Instagram profila i kroz medijske izjave predsednika Republike, saopštila je ova organizacija.

Nemanja Nenadić, njihov programski direktor, za Istinomer objašnjava koliko imaju smisla izjave zvaničnika o tajnim fondovima, agentima s koferima, kao i zašto je važno pitanje kojim novcem se kupuje medicinska oprema.

"Ako državni organi nešto nabavljaju, onda može biti reč samo o budžetskom novcu, bilo da je u budžet ušao od poreza, donacija ili zajma. Postojanje “tajnih fondova” nije predviđeno zakonima, samo se kod nekih organa (npr. BIA) ne vidi u budžetu na šta će tačno novac biti utrošen. Štaviše, nema nikakve potrebe da se nabavka vrši iz bilo kakvog tajnog fonda. Ministarstvo zdravlja može u ovoj situaciji potpuno legalno da kupuje robu koja je neophodna za zaštitu života građana ne primenjući uobičajene postupke javnih nabavki. Problem je što trenutno ništa nije moguće proveriti, nema ni jednog dokumenta, niti zvanične informacije o tome šta je nabavljeno, kada, od koga i za koliko novca", kaže Nenadić.

Sagovornik Istinomera ističe da stvaranje nepotrebne misterije oko nabavki respiratora i davanje kontradiktornih i nepotpunih informacija o potrebama može da stvori kod građana uznemirenost i nepoverenje prema državnim organima.

Tekst u celini pročitajte na sajtu Istinomera.

Autor: Istinomer

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.