Izvor: Radio 021, 22.Dec.2018, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Pretnje otkazom u biblioteci potpredsednici demokrata

Predsednik Skupštine Vršac javno je na sednici zatražio da se odbornici opozicije Dragani Rakić uruči otkaz u gradskoj biblioteci, gde je zaposlena.

Na sednici gradske skupštine u Vršcu predsednik Nenad Baroš izjavio je da neće glasati za produženje mandata sadašnjoj direktorki Biblioteke Vesni Zlatičanin, ukoliko se ne preduzmu određene aktivnosti i reše "prevashodno međuljudski odnosi u samoj biblioteci".

Ukazao je na povrede radnih obaveza od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odbornice Dragane Rakić, zaposlene u gradskoj biblioteci, i zapitao direktorku Zlatičanin "šta ste preduzeli povodom toga i dokle ćete da trpite da jedna zaposlena sprovodi diktaturu i određeno agresivno ponašanje ne samo prema zaposlenima nego i prema korisnicima biblioteke koji ne zastupaju određene političke stavove".

Predsednika skupštine Vršac Nenada Baroša novinari Danasa zamolili su da prokomentariše svoje izjave na sednici i odgovori da li zahteva uručenje otkaza odbornici DS Dragani Rakić i po kom osnovu, ali on nije hteo da da izjavu preko telefona.

Dragana Rakić, potpredsednica DS i odbornica u Skupštini grada Vršca, kaže za Danas da ovo nije prva manifestacija "nasilnog ponašanja u lokalnom parlamentu" prema opozicionim odbornicima, te da to prerasta u dominantan model delegitimisanja političkih neistomišljenika.

– Progon mene kao odbornice ne samo da vraća moralnu i političku podobnost kao kriterijum, već odslikava naprednjački način bavljenja kulturom. U nedostatku programa, ideja i vizije za razvoj kulture, obrazovanja i prosvete oni pišu optužnice i potpisuju otkaze za ljude koji su svojim znanjem, autoritetom i profesionalnim integritetom pokazali i dokazali da se mogu izboriti za slobodu izražavanja i afirmativni odnos prema kulturi. Smatram da događaj iz vršačke skupštine prevazilazi okvire mog individualnog problema i razara temelje mukotrpno izgrađene parlamentarne demokratije kao civilizacijske tekovine. Pogubno je preslikavanje modela ophođenja Aleksandra Vučića prema podređenima, neistomišljenicima i posebno novinarima. Da nije opasno, bilo bi otužno – kaže Rakić.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Demokratska stranka najoštrije osuđuju "sve bahatije i otvorenije političke pritiske“ kadrova vladajuće SNS. "Sloga" upozorava na uvođenje "sve veće fašizacije srpskog društva" , dok DS zahteva od najviših organa vlasti da se odrede prema "najbezočnijem primeru dirigovane autokratije".

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.