Izvor: Luftika.rs, 07.Mar.2022, 17:16

Vranjanka uhapšena zbog pretnji smrću novinarki i njenom detetu

Ivana S. iz Vranja koja je prethodna dva meseca bila na poternici jer se nije pojavljivala na ročištima u procesu koji se protiv nje vodi zbog pretnji smrću novinarki Jeleni Stojković, dopisnici Večernjih novosti, uhapšena je pre dva dana i određen joj je pritvor, potvrdili su iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju. Kako saznajemo, biće u pritvoru 30 dana.
Iako su početkom novembra 2019. godine, kada je Jeleni Stojković bila ugrožena sigurnost, policija i tužilaštvo bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << „maksimalno angažovani“, agonija je počela kada je sve došlo do suda, kaže za Nova.rs dopisnica Večernjih novosti.
– Ne mogu reći da sam zadovoljna što je neko u zatvoru, žao mi je samo što žena nije razumela da ne može nekoga da zove cele noći, da mu preti koristeći najgore uvrede i da misli da zbog toga neće odgovarati. I sada kada se setim te noći nije mi prijatno ni malo, naročito jer sam samo radila svoj posao i time ugrozila sopstveno dete –  kaže Stojković.
Ovaj slučaj je tada privukao veliku pažnju javnosti, jer je Ivana S. novinarki uputila više od 40 telefonskih poziva, u sred noći i od takvog ponašanja nije odustala ni kad je Stojkovićeva prijavila slučaj policiji.
Kako su izvestile Građanske inicijative, radilo se o ozbiljnim pretnjama da će „ubiti nju i njeno dete ispred vrtića“, i to nakon što su Večernje novosti početkom novembra 2019. godine objavile tekst o neprikladnim fotografijama učenice OŠ „Radoje Domanović“ u Vranju, koje su se raširile po školama među učenicima.
– U tekstu nije bilo navedeno nijedno ime, čak ni inicijali deteta, ali je majka prepoznala o kome se radi, pa se osetila prozvanom da se obrati novinarki uputivši joj ozbiljne pretnje.
Kako Stojković objašnjava ona Ivanu S. nije privatno gonila, već se radi o postupku koji vodi Tužilaštvo po službenoj dužnosti. Uredno se dve godine pojavljivala na ročištima na koja ona nije dolazila i koja su u nedogled odlagana, kaže.
– U ovakvim slučajevima, pored sistema i institucija, najvažnije je iza sebe imati podršku redakcije, a ja sam je imala u svakom trenutku – dodaje Stojković.
Krajem prošle godine je suđenje Ivani S. koja je pretnjama srmću uznemiravala novinarku Jelenu Stojković odloženo po šesti put za godinu i po dana, a okrivljena svoj nedolazak na zakazana sudska ročišta nije opravdala, dok policija nije uspela da je privede iako je Tužilaštvo prethodno u dva navrata od PU Vranje tražilo privođenje.
Kako su rekli iz Tužilaštva, I.S. je lišena slobode 5. marta oko 13 časova, a 6. marta je veće Osnovnog suda u Vranju preispitalo razloge za određivanje pritvora i doneta je odluka da rešenje o pritvoru ostane na snazi.
Prema dostupnim podacima iz baze Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), u periodu od 2011. do kraja 2021. godine u Vranju je registrovano 20 napada na medijske radnike, a čak 70 odsto tih napada registrovan je posle 2016. godine.
Novinari u ovom gradu suočavali su se sa pretnjama smrću, sudskim postupcima, gnusnim uvredama, raznim pritiscima i dobacivanjima prilikom obavljanja posla, seksističkim komentarima lokalnih funkcionera, pa i sa posetama policijskih službenika koji savetuju da se ne izveštava sa protesta, pisao je lokalni portal „Slobodna reč“, ali i lišavanjem slobode zbog prelaska pešačkog prelaza u trenutku kada to nije bilo dozvoljeno.
Novinarka u zatvoru zbog tvita – Erdogan se prepoznao u delu gde se pominju bikovi

Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Uhapšena Vranjanka koja je dopisnici “Novosti” pretila smrću

Izvor: JužneVesti.com, 08.Mar.2022, 10:09

Vranjanka koja je pretila smrću dopisnici Večernjih novosti iz Pčinjskog okruga Jeleni Stojković uhapšena je pre dva dana i određen joj je pritvor, potvrđuju iz Osnovnog tužilaštva. Ona se za dve godine nije pojavila ni na jednom od ročišta u Osnovnom sudu, a prethodna dva meseca je zbog toga...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.