Vojvođanski salon (Dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini 21. decembra

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2017, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski salon (Dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini 21. decembra

Vojvođanski salon (Dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini, održaće se u četvrtak, 21. decembra u 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Kustosi: Dragana Garić Jovičič, Andrea Palašti

Umetnici: Larisa Ackov, Velimir Andrejević, Teodora Ivkov, Tadija Janičić, Sonja Jo, Tibor Lazar, Filip Markovinović, Marina Milanović, Milan Nešić, Miodrag Perić, Mileta Poštić, Arpad Pulai, Šok galerija i Rade Tepavčević.

Naslanjajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se na ideju nekadašnjeg Novosadskog salona, koji je zbog finansijskih i organizacionih teškoća u poslovanju nakon izložbe 2011. godine prestao da postoji, Muzej savremene umetnosti Vojvodine otvara vrata novom projektu pod radnim naslovom Vojvođanski salon čiji će zadatak biti praćenje, podržavanje i prezentacija savremene umetničke scene u Vojvodini.

Pored uvida u aktuelnu umetničku praksu u Vojvodini, izložba bi se u proširenom obimu prezentovala i u drugim vojvođanskim gradovima, a ono što je možda najvažnije je da bi ovakav godišnji uvid bio prilika za afirmaciju brojnih nevidljivih autora, kao i mladih umetnika, uz mogućnost produkcije novih umetničkih dela.

Ovogodišnjom selekcijom, koju potpisuju kustoskinje Dragana Garić Jovičić i Andrea Palašti, biće predstavljene različite aktuelne umetničke pozicije koje istrajavaju u  nelogičnostima pred izazovima nestabilnog i dvosmislenog umetničkog (i društvenog!) okruženja te otuda i pitanje koji izgovara pulin na crtežu Radeta Tepavčevića u nazivu izložbe: Jesu sve ovce na broju?

Akcenat je bio na umetnicima koji su mladi, spremni na eksperimentisanje koji svojim radovima unose svežinu, humor i igru u izložbeni prostor. Zato su na ovoj izložbi predstavljeni umetnici koji stvaraju i po dve decenije rame uz rame sa onima koji su nedavno završili Akademiju umetnosti i čije vreme tek dolazi. "Odabirom nekoliko najmlađih autora, želeli smo da ih ohrabrimo da nastave sa radom, jer smo svi svesni koliki je podvig ostati dosledan sebi i svojoj umetnosti", poručuju organizatori.

Izložba (dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini, postavlja se kao eksperiment i proba (i prebrojavanje). Ona postavlja pitanje mogućnosti artikulacije jedne nove platforme za afirmaciju značajnih novih ostvarenja lokalnih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Izložba "(Dis)kontinuiteti" otvara novi Vojvođanski salon

Izvor: Blic, 19.Dec.2017, 16:14

Izložba "(Dis)kontinuiteti: Savremena umetnost u Vojvodini", biće svečano otvorena u četvrtak 21. decembra od 19 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložba će trajati do 15 februara 2018. godine...Umetnici koji će prikazati svoje slike, skulpture i fotografije su Larisa Ackov, Velimir...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.