Izvor: Radio 021, 10.Avg.2020, 17:54

Vlada Libana podnela ostavku zbog eksplozije u Bejrutu

Libanski ministar zdravlja saopštio je da je vlada te zemlje danas podnela ostavku zbog razorne eksplozije u bejrutskoj luci prošle sedmice.

Ministar Hamad Hasan je, posle sednice vlade, rekao novinarima da je cela vlada podnela ostavku.

Tri člana vlade već su ranije podnela ostavke, kao i sedam članova parlamenta, a u Libanu danima traju protesti.

Protesti održani tokom vikenda su možda najveći i najsnažniji u poslednjih godinu dana, a demonstranti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su okupirali nekoliko vladinih ministarstava i bacali kamenje na snage bezbednosti. U sukobu sa demonstrantima policija je ispalila stotine patrona suzavca, kao i gumene metke, a u nekim slučajevima je i pucala.

Guverner Bejruta Marvan Aboud rekao je lokalnim medijima da je u eksploziji u glavnom gradu Libana poginulo 220 osoba, a da se još 110 vodi kao nestalo. On je naveo da je među nestalima dosta stranih radnika i vozača kamiona, što otežava identifikaciju.

Libanska vojska je u međuvremenu saopštila da prekida spasavanje u luci, jer nema preživelih.

Stotine hiljada ljudi u gradu živi u oštećenim kućama, od kojih su mnoge bez prozora ili vrata. Zvaničnici su procenili da je šteta od eksplozije veća od tri milijarde dolara, te da bi ukupni ekonomski gubici Libana mogli biti 15 milijardi dolara.

Autor: Tanjug, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.