Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2018, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Prostor Balkana je sve atraktivniji za geološka istraživanja, a samo u Srbiji za raznim rudama traga više od 50 kompanija, od kojih je polovina sa stranim kapitalom.

U zapadnoj Srbiji istražuje se jedinstveno nalazište novog minerala jadarita, a najviše dozvola izdato je kompanijama koje tragaju za zlatom i bakrom na jugoistoku zemlje.

"Trenutno se u Srbiji geološka istraživanja obavljaju na preko 120 lokacija. Država je vlasnik mineralnih sirovina tako da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ima podatke i od kompanija koje su prestale da istražuju na određenim lokacijama", kaže Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.

Za svaki kvadratni kilometar istražnog prostora kompanije plaćaju naknadu od 10.000 dinara, a korist imaju i lokalne samouprave u kojima se istražuje.

"Istraživanja mineralnih sirovina je važan posao za svaku državu iz više razloga - ekonomskih, strateških, a tu je i faktor razvoja koji je za svaku državu i ekonomiju nezaobilazan. Istraživanja ležišta mineralnih sirovina je skup posao i njima se najviše bave velike svetske firme, multinacionalne kompanije", navodi za RTS Vojin Čokorilo, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Geološka istraživanja su zakonom regulisana i ne mogu trajati neograničeno. Prema rečima geologa Dušana Podunavca, proces geoloških istraživanja je ograničen na osam godina. U startu se rešenje dobija na tri godine sa mogućnošću produženja.

Istraživanja multinacionalne kompanije "Rio Tinto" kod Loznice pokazuju da bi naša zemlja mogla da pokrije deset odsto svetskih potreba za traženim mineralima litijumom i borom, a kanadski "Nevsun" otkrio je jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata kod Bora. Značajne resurse pokazuju i istraživanja kod Baljevca na Ibru.

"Tu istražuje kompanija 'Balkan gold', ona istražuje borate, postoje indicije, postoje potencijali u vezi sa tim istraživanjem, nije još došlo do verifikacije rezervi da bismo mogli precizno da kažemo koje su to rezerve", kaže pomoćnik ministra rudarstva i energetike Ivan Janković.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija je riznica "geološkog blaga"

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2018

Prostor Balkana je sve atraktivniji za geološka istraživanja, a samo u Srbiji za rudama traga više od 50 kompanija, od kojih je polovina sa stranim kapitalom...Za državu je dobro da zna potencijal prirodnih resursa, a neka nalazišta pokazuju značajne rezerve dovoljne i za otvaranje rudnika,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.