Viralna fotografija vukova nas uči kako žrtvujemo stvarnost zbog podilaženja emocijama

Izvor: Luftika.rs, 29.Okt.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viralna fotografija vukova nas uči kako žrtvujemo stvarnost zbog podilaženja emocijama

Već godinama na društvenim mrežama viđamo fotografiju čopora vukova koji se probijaju kroz snežne nanose. Njena najnovija svrha je da nas nauči kako se ponašaju dobri lideri. Pomenuta fotografija ponovo se „zavrtela“ na  poslovnoj mreži LinkedIn, gde je uz propratni tekst ponovo obmanula javnost.
Vukovi su na fotografiji linijski raspoređeni preko predela prekrivenog snegom, tako da se jasno vidi svaki član čopora. Opis poručuje da su na čelu kolone tri stare i bolesne jedinke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koje diktiraju tempo ostatku grupe. Da je drugačije, one bi zaostale i izgubile kontakt sa čoporom. Sledećih pet vukova su najsnažniji. Njihov zadatak je da štite one iza sebe od nepredviđenog napada. Petorka koja se nalazi na začelju ima istu zaštitničku ulogu. Poslednji, usamljeni vuk je alfa.
Lider, kako poručuje tekst.
On sa kraja kolone ima pogled na sve, brine se da nikoga ne izgubi i uvek je spreman da potrči u bilo kom pravcu da bi zaštitio svoje podanike, piše Ljubisav Panić za City magazin.
Pogrešna podela čopora vukova na tri stare jedinke, deset zaštitnika i alfu na samom kraju kolone U slučaju da poenta romantizovane priče nije shvaćena, tekst ističe da biti lider ne podrazumeva da se bude ispred svih. Zadatak pravog lidera je da vodi brigu o timu kojim upravlja. Takva poruka neophodna je u vreme u kom se većina direktora i privatnih preduzetnika neprofesionalno ponaša kao „gazda“ tamo gde bi zapravo trebalo da se ponaša kao poslodavac.
Vukovi, međutim, nemaju nikakve veze s tim i zavijaju po sopstvenim pravilima.
Fotografiju o kojoj je reč napravio je Čaden Hanter, reditelj i producent dokumentarnog odseka televizijske kuće BBC, prilikom rada na filmu Frozen Planet. Ona se još uvek u originalu može pronaći na sajtu Gardijana, sa potpuno drugačijim opisom.
Vukovi su snimljeni u Nacionalnom parku Vud Bafalo u severnoj Kanadi. Zanimljivi su jer predstavljaju jedine vukove na svetu koji su se specijalizovali za lov na višestruko teže bizone, zbog čega i sami predstavljaju najveće i najsnažnije primerke svoje vrste. Kreću se u linijskoj formaciji da bi uštedeli energiju prilikom probijanja kroz sneg, a famozni lider sa društvenih mreža nalazi se na samom čelu kolone i to je, zapravo, alfa ženka.
Alfa ženka nalazi se na čelu čopora (foto Chadden Hunter, BBC NHU) Veličinu čopora ne diktira hijerarhijska podela uloga, već u opisu stoji da je brojnost pokazatelj koliko je bogat ulov tokom zime.

Stvarnost je, drugim rečima, još jednom žrtvovana da bi podilazila emocijama.
Fotografija sa fascinantnim i retkim bićima na planeti postala je priča o starim, bolesnim, zaštitnički nastrojenim i, pre svega, menadžerski uzornim životinjama. Čopor vukova pretvoren je u nešto čemu treba konstantan nadzor zbog preteće opasnosti, iako ove životinje nemaju prirodnog neprijatelja. Povremeni sukobi sa krupnijim predatorima svode se na eksces, a ne na pravilo.
Zašto je takav nepromišljeni scenario primamljiviji od priče u kojoj snažna alfa ženka krči put dok je u stopu prate svi članovi njene zajednice ostaće misterija, čije bi razrešenje trebalo tražiti u ekskluzivnoj osobini ljudske vrste – potrebi da se laže čak i kad je s istinom sve u redu.
7 takozvanih srpskih narodnih mudrosti koje što pre treba da batalimo

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.