Veće kazne za pirotehniku i pucanje iz oružja

Izvor: Radio 021, 07.Mar.2018, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće kazne za pirotehniku i pucanje iz oružja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obrazlažući izmene Zakona o policiji, rekao je da je predvđeno formiranje elektronske platforme za razmenu podataka i informacija između organa uključenih u borbu protiv svih oblika kriminala, a to predstavlja i osnov za uspostavljanje, kako je naveo, nacionalno-kriminalističko-obaveštajnog sistema.

On je obrazlagao i izmene Zakona o javnom redu i miru koje predviđaju povećanje kazni za korišćenje pirotehničkih sredstava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili sa 40 do 120 časova rada u javnom interesu umesto dosadašnje kazne od 10.000 do 50.000 dinara.

Za pucanje iz vatrenog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30 do 60 dana zatvora, dok je kazna u još važećem zakonu od 50.000 do 150.000 dinara.

Ministar je kazao da Zakon o DNK registru treba da "doprinese efikasnosti i ekonomičnosti krivičnog postupka, kao i ostvarivanju bezbednosti međunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela". Prema njegovim rečima, predviđeno je uvođenje nacionalnog DNK registra koji će u punom kapacitetu biti uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu.

Opozicioni poslanici su tokom rasprave ocenili da je predlog Zakona o nacionalnom DNK registru loš i da se njime krše ljudska prava.

"Jedinstveni registar genetskih podataka svih lica, nezavisno od toga da li su oni izvršioci teških krivičnih dela ili su izvršioci u pokušaju ili su žrtve, da li se radi o ponuletnim ili maloletnim osobama, pa sve to kada se nalazi zajedno, nije dobro i može da ugrožava ljudska prava tih ljudi", rekla je Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija.

Podsetila je da su to i zamerke Poverenika za informacije od javnog značaja koji se obraćao MUP-u i skupštinskim odborima, ali da nije bilo nikakvog odgovora.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.