Već sa osam godina deca mogu početi da stvaraju lošu sliku o svom izgledu

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2018, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Već sa osam godina deca mogu početi da stvaraju lošu sliku o svom izgledu

Većina tinejdžera nezadovoljna je sopstvenim izgledom. U vreme puberteta pronalaze mane na svom telu koje ih često prate i u odraslom uzrastu.

Novo istraživanje Univerziteta Melburn otkrilo je poražavajući podatak da deca mogu lošu sliku o svom izgledu dapočnu da stvaraju već u uzrastu od osam do devet godina.

Istraživanje se temelji na podacima prikupljenim od 1.100 devojčica i dečaka tog uzrasta. Njihovo zadovoljstvo izgledom mereno je pomoću dečje lestvice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poremećaja ishrane. Taj alat sastoji se od osam silueta dece čija tela variraju od pothranjenog do gojaznog.

Deca su morala da identifikuju s kojim se likom mogu poistovetiti i koja silueta za njih predstavlja idealan oblik tela.

Podaci su pokazali da su devojčice češće nezadovoljne svojim telom, dok su i neki dečaci s viškom hormona osetili jednako nezadovoljstvo.

"Uvideli smo da su deca i pre puberteta nezadovoljna sopstvenim izgledom, a to povezujemo s nivoom hormona koji se menja uoči ulaska u pubertet. Što je viši nivo hormona, to su deca nezadovoljnija izgledom. Međutim, takva deca češće su jača i teža od svojih vršnjaka, a to je mogući uzrok loše slike o sebi", izjavila je autorka istraživanja dr Elizabet Hjudžs.

Roditeljima je savetovala da podstiču decu i često im govore koliko su neverovatna i da se tako bore protiv društvenih pritisaka i uticaja.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.