Izvor: Luftika.rs, 03.Dec.2021, 14:00

Vaspitačica petogodišnjacima u vrtiću pustila “Ženu od sultana”: Igrajte i pevajte inače ću ugasiti! (VIDEO)

O ukusima ne treba raspravljati, ali o deci treba. Deca od 5 godina su poput “sunđera” i sve pamte.
Knjiga “Upijajući um”, upravo govori da se ličnost deteta u najvećoj meri formira i biva skoro pa potpuno izgrađena u uzrastu između treće i pete godine života.
Posebno u tom periodu, prema mališanima treba biti veoma pažljiv, a vaspitanje igra ključnu ulogu. I kod kuće i u vrtiću.
Ogorčeni roditelj, koji je želeo da ostane anoniman, poslao je redakciji makedonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << portala Fri Press snimak na kom se vidi kako vaspitačica u vrtiću pušta turbo folk deci od pet godina, snima ih i govori da igraju i pevaju.
U pitanju je vrtić u skopskom naselju Karpoš.
Vrtić jeste mesto za igru ali ne i koncertna dvorana.
Ustanova kojoj je zadatak vaspitanje dece nije bina ili podijum vaspitačicine “plesne grupe” – odnosno dece koju tretira kao da upravo završavaju generalnu probu pred koncert ili se zagrevaju za izlazak u noćni klub.
Da li vaspitačica zna čim se bavi? No, u pozadini je grmela pesma pevačice Tijane Milentijević a na snimku se vidi kako deca igraju, dok im vaspitačica uz stihove koji govore o prevari i dvoje ljubavnika viče: „Hajde pevajte, inače ću ugasiti“.
Ako niste znali reči pesme su:
– Niko ne zna ko sa tobom spava i da te ludo voli žena od sultana. Ni da volim, ni da ti odolim, srce sam ti dala, neka ode glava – uz kakofoniju zvukova koje prže sive moždane ćelije.
Revoltirani roditelj je rekao da je pao u nesvest:
– Učiteljica nam je poslala snimak kako bi se „pohvalila“ šta su radili u toku dana, jer nas obaveštava o svakodnevnim aktivnostima. Kada sam video snimak pao sam u nesvest. Nije mi jasno posle kog programa pušta pesma „Žena od sultana”. Zar nema dovoljno lepih dečijih pesama koje deca mogu da pevaju? Ako je već toliko htela, mogla je da im pusti neke disko pesme, a ne turbo folk i kič – kazao je on za Sloboden Pečat.
Niko ne zna ko sa tobom spava?! Pesma je krajnje neprimerena za decu bilo kog uzrasta, posebno za najmlađe. Puna je erotskih insinuacija, strastvenih poriva i poziva na “spavanje”, pa u vrednosnom smislu nije primerena ni odraslima.
Sam događaj izazvao je gomilu reakcija na društvenim mrežama:
– Zaista je žalosno da se deca od pet godina tretiraju na takav način i da su iskorišćena u pogrešne svrhe. Deca su se igrala, pevala i zabavljala na uobičajen detinjast način, adekvatan njihovom uzrastu – napisali su roditelji u komentaru.
Komentari se kreću od osuđujućih do tolerantnih:
– Sramota je da vaspitačica pušta deci takvu buku, to treba odmah sankcionisati – kaže se u jednom od komentara.
Druga žena je pitala da li je to u planu i programu rada?
Ali ima onih koji opravdavaju postupak učiteljice, ističući da sva deca na snimku pevaju pesmu i time pokazuju da je znaju napamet.
– Da im kod kuće ne puštate Mocarta? Zato što vidim da sva deca znaju pesmu, pa je ne slušaju prvi put – napisao je jedan korisnik na Fejsbuku.

U kontekstu vaspitačice i odnosa prema deci, uopšte ne bi čudilo da dotična ovakav postupak vidi kao šalu i vodi se onim “sve je to igra”, “to je zezanje”, “dobra je energija”. Moguće je i da nije prvi put da im je pustila pesmu pa su je naučili napamet. No, sve će utvrditi ministarstvo.
Uključilo se i ministarstvo Ministarstvo rada i socijalne politike Severne Makedonije je odmah po dospeća snimka u javnost, povodom puštanja neprikladne muzike u vrtiću u opštini Karpoš, uputilo vanredni inspekcijski nadzor radi utvrđivanja stvarnog stanja na terenu.
Nadležne inspekcijske službe utvrdiće činjenično stanje u vezi sa sprovođenjem Programa, nakon čega će predložiti odgovarajuće mere, saopštilo je MRSP.
Za ovakve primere čuli smo i u Srbiji, naravno da ih ima – poput “čuvene” pesme “Miki Milane” koja je odjekivala srpskim vrtićima.
Slična je situacija i u Republici Srpskoj gde je nedavno objavljen snimak dece koja se veselo igraju uz pesmu “Neće gara da primi vakcinu“.
Stoga, učinite deci uslugu i dobro promislite u čije ruke ih dajete da ih vaspitava kada nisu sa vama. Deca se ponašaju po modelu i ugledu na nas, odrasle.
Omiljena vaspitačica suspendovana zbog deteta koje se opeklo supom u vrtiću, roditelji traže da se vrati

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

"HAJDE PEVAJTE, INAČE ĆU JE UGASITI": Vaspitačica pustila "Ženu od sultana" deci u vrtiću - roditelji ŠOKIRANI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2021

Ogorčeni roditelj je prosledio snimak medijima pitajući se da li deca od pet godina treba da slušaju turbo folk..Makedonski mediji su objavili snimak iz vrtića iz Skoplja gde se vidi kako jedna vaspitačica pušta deci pesmu "Žena od sultana", i to nije sve. Traži im da igraju uz pesmu i da je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.