VIDEO: Zabranjena prodaja maca i kuca koji nisu lutalice

Izvor: Radio 021, 23.Feb.2017, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Zabranjena prodaja maca i kuca koji nisu lutalice

San Francisko se pridružio grupi gradova u SAD koji zabranjuju prodaju maca i kuca u prodavnicama kućnih ljubimaca, ukoliko ne pripadaju populaciji spasenoj sa ulica.

U pokušaju da zaustave masovni uzgoj štenaca na neregistrovanim farmama i ohrabre ljude da usvajaju napuštene životinje, vlasti u San Francisku su donele odluku da samo životinje starije od osam nedelja spasene sa ulice mogu biti ponuđene na prodaju.

Više od 200 američkih gradova je već usvojilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovakve zakone, među kojima i Los Anđeles, San Dijego, Čikago, Filadelfija, Boston i Ostin.

"Većina ljubitelja životinja se užasne pri pomisli da svog voljenog ljubimca drži u prljavom kavezu i na jedan sekund, a kamoli na nedelju dana, mesec ili nekoliko godina. Ali, to je sudbina mnogih životinja na velikim farmama za komercijalni uzgoj širom zemlje, među kojima su i majke većine štenaca koji se prodaju u prodavnicama za kućne ljubimce", saopštile su vlasti San Franciska.

Farme štenaca su ozloglašene po tome što životinje gaje isključivo zbog profita i često ih drže u nehumanim i okrutnim uslovima. Većina životinja ceo život provede u malim, prljavim i pretrpanim kavezima. Mačići i štenci kupljeni u prodavnicama su često bolesni, zbog očajnih uslova u kojima su rođeni, nedostatka veterinarske nege, parenja u srodstvu i zbog toga što ih prerano odvajaju od majke kako bi ih što pre prodali. Mnogi pate od psiholoških trauma i nikada se ne prilagode životu sa svojim novim vlasnicima, jer do trenutka prodaje nisu proveli ni jedan minut van kaveza. Zbog toga veliki broj njih završi na ulicama.

Društva i aktivisti za zaštitu životinja pozdravili su odluku gradskih vlasti San Franciska, pozivajući i ostale gradove sveta da usvoje ovakve zakone. "Grad je prepoznao da životinje nisu roba i da postoji direktna veza između trgovine ljubimcima i milionima pasa i mačaka po azilima širom sveta koji se svake godine eutanaziraju jer za njih nema adekvatnog doma", kaže društvo za zaštitu životinja PETA.



Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.