Izvor: Radio 021, 27.Feb.2021, 19:15

VIDEO "Sunčano naselje" u oblaku prašine, nadležni ne reaguju, građani prete blokadama

Stotine stanovnika naselja "Sunčana strana" koje se nalazi neposredno uz gradilište zgrada za skoro 2.000 stanova za pripadnike bezbednosti već godinu i po dana pokušavaju da od nadležnih izdejstvuju rešenje kojim bi sprečili da im teški kamioni sa gradilišta zagađuju ulice i stanove.

Nezadovoljni što i dalje nema reakcija, građani za 021.rs kažu da su spremni i da blokiraju ulicu, kako bi zaustavili dalje zagađenje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Građani se žale na oblake prašine zbog kojih ne mogu da otvore prozore i po ceo dan, kao i naslage zemlje koja ostaje na asfaltu, parkinzima i zelenim površinama.

U to se uverio i reporter 021.rs dok je bio u ovom naselju sa građanima koji kažu da im nije jasno zašto kamioni moraju da voze baš između stambenih zgrada kada se kreću sa gradilišta u pravcu Bulevara vojvode Stepe. Gotovo godinu i po dana kažu traje njihovo dopisivanje sa Ministarstvom građevine, izvođačima radova i gradskim službama, ali nema rešenja, sem što su nekoliko puta dolazili radnici "Čistoće" da operu ulice i to po nalogu inspekcije.

"Ovde živi stotine odraslih i veliki broj dece jer ovde ima mnogo mladih bračnih parova. Mesecima živimo u oblaku prašine od kojeg ne možemo da dišemo. Svaki dan desetine kamiona nebrojeno puta prođe između naših zgrada, ne praveći samo buku od koje nemamo mira od rano ujutru do kanso uveče, nego ostavljaju prašinu od koje su ulice prljave, automobili sivi, a stanovi prepuni prašine. Oni ugrožavaju našu bezbednost, zdravlje, higijenu i imovinu", kaže jedan za 021 od stanara ovog naselja.

Svi građani sa kojima je 021.rs razgovarao zamolili su da se njihova imena ne objavljuju, jer ovo je nešto što muči sve koji tu žive, a ne samo pojedinca. Zato svi isto i navode da su prvo preko lokalne Mesne zajednice "Jugovićevo" napravili sastanak o problemima - oko 40 stanara, dva odbornika, članovi saveta MZ, ali nisu došli predstavnici investitora - Građevinska direkcija Srbije i izvođača radova Best izgradnja i Concord West.

"Ispričali smo šta je problem koji se u osnovi svodi na to da se izmesti kamionski prevoz. Međutim, ništa se nije desilo do sada iako smo nastavili da pišemo svim državnim organama, čak i da šaljemo peticije. Ono što tražimo nije ni teško za rešiti jer postoje dve odvojene saobraćajnice koje su već sagrađene i vode ka Bulevaru vojvode Stepe, ali je prolaz iz nama nepoznatih razloga zabarikadiran paletama sa behaton pločama", pričaju stanovnici Sunčanog naselja, dok reporteru 021.rs pokazuju ove blokirane puteve koji vode van naselja.

Oni dodaju da je problem i što kada svi idu u jednom pravcu završe na raskrsnici na uglu Bulevara Slobodana Jovanovića, Bulevara vojvode Stepe i režijske saobraćajnice, a tu su i veliki prodajni objekti, tako da se stvaraju ogromne saobraćajne gužve.

Građani su naveli i da ako se nadležni i dalje budu ponašali tako da nema nikakve reakcije, da im samo preostaje da jedan dan blokriaju put kamionima, jer im se čini da samo tako drastične reakcije mogu naterati državne organe da reše problem sa prašinom, šutom, bukom i saobraćajem.

Na pitanja 021.rs o primedbama građana o nečistoći i drugim problemima u Sunčanom naselju ni posle nekoliko dana nije stigao nikakav odgovor iz Gradske uprave, čiji bi inspekcijski organi i druge službe trebalo da reaguju na navedene probleme.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.