VIDEO: Posle reakcije javnosti, uklonjena Gagarinova glava sa spomenika

Izvor: Radio 021, 10.Apr.2018, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Posle reakcije javnosti, uklonjena Gagarinova glava sa spomenika

Bista sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina uklonjena je sa postamenta na Novom Beogradu, nakon što je gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će taj spomenik biti uklonjen i da će umesto njega biti napravljen nov, na čiji izgled će dati saglasnost sve nadležne institucije.

"Gagarin će u Beogradu imati obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu", poručio je Vesić u pisanom saopštenju nakon negativnih komentara u javnosti o izgledu spomenika Gagarinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u ulici koja nosi njegovo ime.

Vesić je naveo i da prilikom projektovanja spomenika nisu ispunjeni zahtevi "Karić fondacije" kao naručioca, i da u proces odobravanja izgleda spomenika nisu bili uključeni ni Grad Beograd, ni Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ni Ministarstvo kulture Srbije.

Vesić je istakao da je Skupština Beograda odlučila da to obeležje bude podignuto.

Snimak skidanje glave Jurija Gagarina sa spomenika u Bloku 44 (TV Prva) pic.twitter.com/w0zHh6Spa6

— Blokovi.com (@blokovi) April 10, 2018

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.