Izvor: Radio 021, 19.Jan.2020, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Novinar u Hrvatskoj bez problema kupio kalašnjikov na crnom tržištu

Nakon što je Filip Zavadlav prošlog vikenda u Splitu ubio tri osobe iz automatske puške, novinari Jutarnjeg lista odlučili su da pokušaju da nabave kalašnjikov (AK 47) na crnom tržištu, bez ikakve dozvole.

"Kalašnjikov. Možemo li mi da kupimo kalašnjikov", pitao me je urednik Nedeljnog, piše novinar Mario Pušić i priseća se svog odgovora: "Ne znam, nisam nikada bio u takvoj situaciji. Možemo probati".

Bio je utorak, kasno poslepodne, tri dana nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << masakra u Splitu.

U petak, nešto posle 20 časova, u gepeku njegovog automobila bio je spremljen AK-47, odnosno njegova kragujevačka verzija "Srbijanka", okvir pun metaka i nastavak na cev za tromblon.

"Mi smo, dakle, kupili automatsku pušku na crnom tržištu. Drugačije i nismo mogli jer je ona zabranjena za upotrebu za građene i legalno se ni ne može kupiti", kazao je Pušić.

Kupovinu su obavili za samo 50 časova u centru Karlovca, a pušku su platili 600 evra.

"Baš poput nas, ovo je mogao da uradi bilo ko. Za razliku od nas, koji smo odmah oružje predali policiji, mnogi ga mogu upotrebiti za loše stvari, recimo, ne daj Bože, ako požele da isprave loš rad institucija, isteraju svoju pravdu ili pokažu njime mišiće u jednom danu sopstvenog ludila", ističe novinar.

Splitski slučaj pokazao je koliko je to lako, ali i koliko može biti tragično. Policija istražuje kako je Filip Zavadlav došao u posed ovog opasnog oružja, a s obzirom na to da je ono vojnog porekla, u to su uključili kolege iz vojne policije i obaveštajnih struktura.



Autor: Klix.ba, Jutarnji list

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinar u Hrvatskoj bez problema kupio kalašnjikov

Izvor: B92, 19.Jan.2020

Zagreb -- Nakon što je Filip Zavadlav u Splitu ubio tri osobe iz automatske puške, novinari su istražovali da li je moguće nabaviti "kalašnjikov" na crnom tržištu...Posle samo 50 sati novinari zagrebačkog "Jutarnjeg lista" su u automobilu imali automatsku pušku AK-47 odnosno, kako se navodi,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.