VIDEO: Hiljadu učesnika na gej paradi u Kijevu

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2016, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Hiljadu učesnika na gej paradi u Kijevu

Više od 1.000 aktivista za prava homoseksualaca prošetalo je danas pod jakim policijskim obezbeđenjem centrom glavnog grada Ukrajine, Kijeva, na trećoj gej paradi u istoriji te bivše sovjetske republike, gde je homofobija veoma izražena.

Parada je prvi put održana u centru grada i trajala je oko 20 minuta, a obezbeđivalo ju je nekoliko hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << policajaca i pripadnika Nacionalne garde.

Učesnici su nosili transparente sa natpisima "Kijev prajd" i "LGBT prava su ljudska prava", a mnogi su mahali i zastavama duginih boja i ukrajinskim zastavama, skandirajući "Ljudska prava pre svega".

Skupu su prisustvovali mnogi ukrajinski političari, među kojima i poslanici stranke Solidarnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, Mustafa Najem i Sergi Lehčenko.

Pre početka šetnje, pet osoba razvilo je transparent sa natpisom "Kijev se protivi propagiranju sodomije, ja sam protiv gej parade u Ukrajini", ali je on ubrzo uklonjen posle intervencije policije.

Neki učesnici su po završetku parade zapevali ukrajinsku himnu.

Homoseksualnost, koja je u nekadašnjem Sovjetskom Savezu bila zakonom zabranjena, i dalje nailazi na otpor u Ukrajini, gde pravoslavna crkva ima veliki uticaj.

Prva gej parada u nezavisnoj Ukrajini održana je 2013. godine i okupila je oko stotinu učesnika u Kijevu, a 2014. je otkazana, jer policija nije mogla da garantuje bezbednost okupljenima.

Skup je prošle godine organizovan u poslednjem trenutku, daleko od centra grada, zbog opasnosti od nereda, ali je na kraju ipak došlo do sukoba učesnika i ultranacionalista, u kojima je povredjeno desetak osoba i privedeno njih 25.



Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.