Izvor: Radio 021, 23.Nov.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvažene primedbe advokata, ministarstvo povlači zakon

Ministarstvo pravde prihvatilo je primedbe Advokatske komore Srbije na Predlog zakona o uslugama i danas će uputiti inicijativu za povlačenje tog predloga zakona iz skupštinske procedure, saopštila je Advokatska komora Srbije.

U saopštenju se navodi da je na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović konstatovano da Ministarstvo u potpunosti ostaje pri dogovoru sa Komorom iz 2017. godine da će se sva pitanja vezana za rad i položaj advokata rešavati uz isključivu saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << advokature i učešće njenih predstavnika u donošenju zakona.

Prethodno je saopšteno da će se advokati boriti svim raspoloživim sredstvima da ne budu obuhvaćeni Zakonom o uslugama, koji je ušao u skupštinsku proceduru, pa čak i po cenu da ponovo stupe u štrajk, kao 2014. godine."Uvek smo spremni za štrajk, ali se nadamo da do toga neće doći i da će se naći mirno rešenje. I dalje postoji odluka, doneta posle sklapanja sporazuma sa Ministarstvom pravde 2015, da se ide u štrajk ako sporazum bude prekršen", kaže za "Novosti" predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac.

Branioci su pre dva dana zatražili od Ministarstva trgovine i Vlade da povuku iz procedure Predlog zakona o uslugama, ili da iz njega isključe advokatsku branšu. Kako su naveli, advokatura mora ostati delatnost pružanja pravne pomoći građanima, kao što definiše Ustav. AKS je ukazala i da se zakon našao u parlamentu bez prethodne javne rasprave i pribavljanja mišljenja Ministarstva pravde. Prema sporazumu sa advokatima o okončanju protesta, dogovoreno je da će njihov položaj biti regulisan isključivo Zakonom o advokaturi, i da će branioci aktivno učestvovati u izradi propisa koji se na njih odnose.

Ukoliko bi advokatura ostala u Zakonu o uslugama, urušio bi se postojeći sistem, kao i materijalni položaj 80 odsto branilaca, tvrdi Gostiljac. Tada bi se otvorilo tržište za strane advokatske kancelarije, koje bi progutale domaće male.

"To je opasna stvar i ne možemo da je dozvolimo. Po našem statutu, kodeksu i Zakonu o advokaturi, reklamiranje je zabranjeno. Cilj je da branilac stiče klijente na osnovu znanja, a ne novca koji ima. Ako bismo bili usluga, a ne služba pravne pomoći, morali bismo da dozvolimo reklamiranje", dodaje Gostiljac.

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor kaže za "Novosti" da bi time bili ugroženi i građani.

"Zakon o uslugama predviđa inspekcijski nadzor tržišnih inspektorata. Oni bi tada imali uvid u podatke o klijentima, čime bi bila ugrožena profesionalna tajna i pravo na poverljivost podataka. Klijente, između ostalog, zastupamo i u sporovima protiv države. Kako takav klijent može da veruje svom braniocu, ako zna da će država imati uvid u njegov predmet", pita Tintor.

On dalje ističe i da bi umesto da budu pod ingerencijom Ministarstva pravde, branioci bili pod ingerencijom Ministarstva trgovine i turizma.

Autor: Novosti, Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.